Dirsekte Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi
13 Temmuz 2024

Dirsekte Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Dirsekte Sinir Sıkışması

Dirsek, üst kol ve ön kolun birleştiği alandır. Üç kemikten oluşan bir eklem parçasıdır: Humerus, Ulna ve Radius. Bu kemikler, ön kol ve el bileği ile pazı arasında paralel olarak bulunur ve eklem, iki yöne hareket eden menteşe tarzında bir yapıya sahiptir. Olecranon, dirseğin ucuna verilen isimdir. Dirsekte sinir sıkışması, el kaslarının çalışmasını ve hissedilmesini sağlayan radial, median ve ulnar sinirler tarafından gerçekleşir.

Ulnar Sinir ve Kubital Tünel Sendromu

Ulnar sinir, koltuk altından başlayarak dirseğe kadar kol içindeki tünel şeklindeki bölgeden geçer, ön kola gelir ve elde küçük parmak ile yüzük parmağında son bulur. Bu tünel içinde sinirin sıkışması, "Kubital Tünel Sendromu" olarak adlandırılır.

Sinir Sıkışmasının Nedenleri

Sinir sıkışması çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Bu nedenler arasında:
  • Dirsekleri sürekli olarak yere dayamak, sinir sıkışmasının başlıca sebeplerindendir. Dirseğin bükülmesiyle tünel içindeki ulnar sinir gerilir ve zorlanma sonucu dirsek kemiği arasına girip sıkışır.
  • Özellikle araba sürerken dirseği dayamak, dirsekleri sert yere dayayarak ders çalışmak, kitap okumak ve sürekli dirsek dayayıp çalışmak sinir sıkışmasına sebebiyet verir.
  • Dirsek bükülmesi uzun süre devam ederse ulnar sinir gerilir ve dirsekte ağrı oluşur, hassasiyeti artar. Üzerine sürekli yük binen dirsek kemiği, kolları açarken arasındaki boşluğa sinirin girmesi ileri safhalarda sinir sıkışmasına neden olur.
  • Gece uyurken ellere yaslanarak uyumak, dirseğe dayanmak, gece boyunca dirsekteki sinirin gerilmesine ve ellerde uyuşukluğa neden olur, bu da uykudan uyanmaya yol açar.
  • Önceden oluşmuş dirsek kırıkları, zedelenmeleri, dirsek eklemlerinde ödem oluşması, şişlikler ve dirsek etrafında kistlerin oluşması sinir sıkışmasına neden olabilir.

Dirsekte Sinir Sıkışmasının Belirtileri

Dirsekte sinir sıkışmasının belirtileri şunlardır:
  • Dirsekte başlayan ağrı, el bileğine ve parmaklara yayılan ağrılar.
  • Ellerde uyuşma, karıncalanma; geceleri ellerin uyuşması, uykuda uyanıp elleri sallama sonucu uyuşukluğun geçmesi.
  • Araba sürerken kolların ve dirseğin ağrıması, uyuşması.
  • Telefon görüşmesi yaparken karıncalanma ve uyuşma.

Sinir Sıkışmasının Tedavisi

Bu belirtiler görüldüğünde bir uzman ortopediye başvurulması gereklidir. Doktor, ilk olarak röntgen çekimi, MR ve EMG yaparak tanı koyar. Fizik tedavisi ile kas gevşetici ve ödem giderici ilaçlarla tedavi uygulanır. Dirseği dinlendirmek amacıyla koruyucu atel kullanılır ve gerdirme hareketleri yaptırılır. İlerlemiş sinir sıkışmasında ise cerrahi müdahale gereklidir.

Sonuç

Dirsekte sinir sıkışması, günlük yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir durumdur. Erken teşhis ve doğru tedavi yöntemleriyle bu rahatsızlıktan kurtulmak mümkündür. Dolayısıyla, belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmak büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sosyal Fobi Tedavisi Nelerdir?

Sosyal Fobi Tedavisi Nelerdir?

Hipnoz Nedir? Hipnoz Teknikleri

Hipnoz Nedir? Hipnoz Teknikleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Şizofreni Tanısı ve Tedavisi

Şizofreni Tanısı ve Tedavisi

Nevrasteni Belirtileri ve Tedavisi

Nevrasteni Belirtileri ve Tedavisi

Distimi Nedir?; Belirtileri ve Tedavisi

Distimi Nedir?; Belirtileri ve Tedavisi

Gizli Depresyon Belirtileri ve Tedavisi

Gizli Depresyon Belirtileri ve Tedavisi

Psikolojik Hastalıklar Belirtileri ve Tedavisi

Psikolojik Hastalıklar Belirtileri ve Tedavisi