Doğum Sonrası Depresyon Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Doğum Sonrası Depresyon Belirtileri ve Tedavisi

Doğum Sonrası Depresyon

Doğum sonrası depresyon, doğum yapan birçok kadında görülen rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Tıp dilinde "postpartum depresyon" olarak bilinen bu durum, doğum sonrası annede meydana gelen davranışsal, fiziksel ve duygusal değişimlerin oluşturduğu bir depresyon türüdür. Doğum sonrası dört hafta içinde başlayan bu depresyon, farklı şiddetlerde olabilir. Hamilelik sırasında yaşanan gerginlik, doğumla ilgili korkular ve yeni bebekle ilgili endişeler sebebiyle ortaya çıkan duygusal yoğunluk halidir. Doğum yapan kadının bebek sahibi olmasına bağlı olarak sosyal ve psikolojik değişiklikler sonucunda ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. Annenin yaşadığı duygusal ve fiziksel değişimlerin sonucu olarak ortaya çıkan bu depresyon türü, ilaç ve danışmanlık tedavi yöntemleriyle geçebilen depresyonlar arasında yer alır.

Annede doğum sonrası hormonların hızlı düşüşü sonucunda oluşan fiziksel değişiklikler sebebiyle meydana gelir. Östrojen ve progesteron hormonlarının seviyeleri hamilelik sırasında yükselirken, doğum sonrası hızla düşmesi ile ilgili olduğu bilinmektedir. Bu değişiklikler sonucu bebek sahibi olmakla ilgili olarak değişiklikler de arttığı için annede psikolojik gerginlikler oluşur. Tedavi edilmez ya da erken dönemde fark edilmezse istenmeyen başka olumsuzluklar meydana getirebilir.

Doğum Sonrası Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Doğum sonrası annede oluşan bu depresyonun belirtileri arasında şunlar yer alır:
  • Uyku eksikliği nedeniyle oluşan stres
  • Aşırı yorgunluk
  • Libido eksikliği
  • Sürekli değişiklik gösteren ruh hali
  • İştahsızlık ve kilo kaybı
  • Bebekle ilgili endişeler
Bu belirtiler sonucunda annede stres ve depresyon hali gözlenir. İştahsızlık ve kilo kaybı, sütün hemen gelmemesi sonucu stres altında olma gibi durumlar da bu belirtiler arasındadır. Çocuğuna bakamama, umutsuzluk ve acizlik gibi düşünceler anneyi etkiler ve bununla beraber annenin içersinde şiddetli doğum sonrası depresyonlar gözlenir.

Ayrıca, annede gözlenen ani durum değişiklikleri de bu belirtiler arasındadır. Çok mutlu olma hissi ile birkaç dakika sonra oluşan aşırı üzülme hali gibi değişiklikler olabilir. Bir anda ağlarken, bir anda gülmeler, endişeli haller, rahatsız ve tedirgin gibi görüntüler sergilenebilir. Bebekle annenin arasındaki bağın oluşturulması ve annenin destek olması oldukça önemlidir. Tedavi edilmeyen depresyonlarda annenin bu depresyondan çıkması yılları alabilir. Annede oluşan aşırı hassasiyet sebebiyle günlük işlerini yapmasına engel teşkil eden bir depresyon halidir. Ayrıca, bebeğin bakımını yeterli düzeyde yapamadığı da görülmektedir. Tedavi edilmediği sürece annenin psikolojik durumunda aşırı değişiklikler gözlenir. Ciddi ruhsal problemler yaşayan doğum sonrası depresyon geçiren annelerin halüsinasyon görme gibi etkilerin içinde olduğu da bilinmektedir. Ayrıca, obsesif kompulsif bozukluklar doğum sonrası depresyonu da ortaya çıkarabilir. Annenin çoğunlukla bebekle ilgili endişeler ve bebeğe zarar vermekle ilgili kötü düşünceler taşıdığı görülmüştür. Bu ruh bozukluğu sebebiyle annede tedirginlik, depresyon ve aşırı kaygı hali gözlenir.

Doğum Sonrası Depresyonun Tedavisi Nasıl Yapılır?

Doğum sonrası böyle gerginlikler yaşayan annelerin psikolojik tedavi olması son derece önemlidir. Alacağı profesyonel yardımla kendinin ve bebeğinin bakımını daha kolay yapacaktır. Anne adayında oluşan depresyon sonrasında alacağı yardım sayesinde günlük yaşantısına dönmesi kısa zaman alacaktır. Doğum sonrası oluşan depresyonla ilgili alınacak profesyonel yardım sayesinde endişeli ve korku hali giderilecektir. Annede uygulanan tedavi şekli, girdiği depresyonun değişikliğine ve tipine göre farklılıklar gösterir. Ayrıca, anne adayına uygulanan antidepresan ilaçlar ve duygusal destek sayesinde annenin depresyondan çıkması sağlanır. Kullanılan ilaçlarla tedavi edilirken; şiddetli depresif hallerde hastalığın hastanede tedavi edilmesi yolu izlenir. Annenin bebeğini emzirmesi sırasında alacağı ilaçlar bebeğe göre şekillendirilir. Doktor gözetiminde kadının emzirirken antidepresan gibi ilaçlar kullandığı gözlenir. Bu durum doktorun inisiyatifine kalmış olan bir durumdur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

30 Yaş Sendromu Nasıl Atlatılır?

30 Yaş Sendromu Nasıl Atlatılır?

Sinir Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sinir Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Ölüm Korkusu Nedenleri?

Ölüm Korkusu Nedenleri?

Ani Sinirlenme Nedenleri?

Ani Sinirlenme Nedenleri?

Eleştiri Türleri ve Özellikleri

Eleştiri Türleri ve Özellikleri

Güncel

Sinestezi Belirtileri ve Tedavisi

Sinestezi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Parafili Nedir Belirtileri Nelerdir?

Parafili Nedir Belirtileri Nelerdir?

Güncel

Gelotoloji Bilimi ve Faydaları Nelerdir?

Gelotoloji Bilimi ve Faydaları Nelerdir?