Çocuklarda Panik AtakÇocuklarda panik atak, ani başlangıçlı ve yoğun korku ile karakterize edilen, tekrar eden, kişiye büyük rahatsızlık veren ve kaygıya yol açan korku nöbetleridir. Panik ataklar, yalnızca yetişkinlerde değil, çocuklarda da sıklıkla görülen bir durumdur. Bu durum bir hastalık olarak tanımlanamaz, ancak bir hastalığın belirtisi olabilir. Çocuklarda panik atakların ne sıklıkla görüleceği bilinmemektedir. Bu ataklar bazen tek bir defa ortaya çıkabilirken, bazen de birkaç ay sürebilir. Panik atak geçiren çocukların yaşamları olumsuz etkilenebilir. Bu durumda bir uzman doktordan yardım almak gerekebilir. Son yıllarda moda hastalıklardan biri olarak görülen panik atak, sadece yetişkinlerde değil, çocuklarda ve gençlerde de görülmektedir. Bu durum erken teşhis ile tedavi edilirse, olumsuz etkilerinden kurtulmak mümkündür. Panik atak geçiren kişiler mantıklı düşünemez, sakin olamaz ve her an ölecekmiş gibi bir korkuya kapılırlar. Bu durum çocuklarda da korku, endişe ve ölüm korkusu, aileden koparılma düşüncesi ile birlikte sıkıntı yaratır. Çocuk panik atak geçiriyorsa sürekli gergin ve huzursuz olur. Zamanla evden dışarı çıkmak istememeye başlar ve yaşamı tamamen değişebilir. Çocuklarda Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda Panik Atak Neden Olur?Çocuklarda panik atak genetik olarak geçebilir. Bu durum psikolojik sıkıntıları da etkileyebilir. Yapılan araştırmalara göre panik atak olan çocuklarda, kaygı bozukluğu olan bireylerde, kaygıya karşı bir hassasiyet olduğu ortaya çıkmıştır. Panik ataklar doğum sonrası tiroit hastalıklarında, ritalin kullanımında, diyabet hastalığında kullanılan ilaçların kullanımında da görülebilir. Panik atakların medikal bir durumda ortaya çıkıp çıkmadığının bir doktor tarafından öğrenilmesi gerekmektedir. Anne Baba Olarak Bu Süreçte Ne Yapmalı?Çocuğunuzun panik atak geçirdiği durumda onu suçlamayın ve eleştirmeyin. Çocuğunuzun panik atak belirtilerini gördüğünüzde küçümsemeyin ve "gereksiz kaygılanıyorsun", "korkaklık yapma", "istesen korkmazsın" gibi ifadeler kullanmayın. Çocuğunuzun sizinle paylaştığı tüm duygu ve düşünceleri yargılamadan kabul edin ve onu dinlemeye çalışın. Yaşadığı yoğun korku durumu için destek aldığında, çocuğunuza bu sıkıntıyı birlikte çözeceğinizi ve onunla birlikte olacağınızı söyleyin. Çocuğunuzun panik atak tedavisi gördüğü süreçte sabırlı, sakin ve olumlu bir yaklaşım içinde olun. Çocuğunuz ile bu süreçte iletişiminizi sıkı tutarak paylaşımlarda bulunun. Çocuğunuza bu sıkıntılardan, kaygı ve korkulardan kurtulduğumuzda daha mutlu ve keyifli bir hayat yaşayacağınızı anlatın. Çocuğunuzun yaşam kalitesini artırmak için mutlaka profesyonel destek alın. Çocuğunuzun sakinleşmesine yardımcı olabilecek durumlar yaratın. Çocuklarda Panik Atak Tedavisi Nasıl Yapılır?Çocuklarda bu durumun tedavisi için ilk olarak teşhis konulmalıdır. Daha sonra panik ataklara sebep olan etkenler belirlenmelidir. Uzmanlar, çoğu zaman bu durumun teşhisinin zor olduğunu belirtmektedir. Bu sebeple panik atak belirtisi gösteren çocukların, ilk olarak çocuk hekimi tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Yapılan tedaviler ile çocuklarda panik atak çoğunlukla önlenebilir. Panik atağın sebep olduğu birçok rahatsızlık böylece ortadan kalkar. Panik atakta tedavi mutlaka şarttır. Tedavi olunmadığı zaman ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Çocuklarda okul hayatı ve sosyal yaşam olumsuz etkilenebilir. Arkadaş ilişkileri bozulabilir ve kendilerini değersiz ve yalnız hissetmelerine sebep olabilir. Bu durumda çocuk sürekli endişe, korku ve kaygı içinde olabilir. Evden çıkmak istemez, okula gitmek istemez. Zamanla insanlardan ve ortamlardan kaçmaya başlar. Panik atak depresyona sebep olabilir ve bunun sonucunda bazı çocuklarda intihar girişimleri görülebilir. Ergenlik çağındaki çocuklar kötü davranışlar sergileyebilir, içkiye başlayabilir veya uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklara yönelebilirler. |
Panik atak geçiren bir çocuğun ebeveyni olarak ne yapmalıyım? Ãocuğumun bu durumdan kurtulması için hangi adımları atmalıyım? Ãocuğumun panik atak geçirdiğini fark ettiğimde hangi ifadelerden kaçınmam gerekiyor?
Cevap yazEkim,
Öncelikle, çocuğunuzun panik atak geçirdiğini fark ettiğinizde sakin kalmanız çok önemlidir. Panik ataklar sırasında çocuklarınızın yanında olmalı ve onlara güven vermelisiniz. İşte bazı öneriler:
1. Sakin ve Destekleyici Olun: Çocuğunuzun yanında sakin bir şekilde durun ve ona güvende olduğunu hissettirin.
2. Derin Nefes Almayı Teşvik Edin: Çocuğunuza derin nefes almasını ve yavaşça vermesini söyleyin. Bu, panik atak sırasında rahatlamalarına yardımcı olabilir.
3. Olumsuz İfadelerden Kaçının: "Sakin ol!" veya "Abartma!" gibi ifadelerden kaçının. Bu tür ifadeler çocuğunuzun kendini daha kötü hissetmesine neden olabilir.
4. Profesyonel Destek Alın: Bir çocuk psikoloğundan veya terapistten yardım almayı düşünün. Uzmanlar, çocuğunuzun panik ataklarını yönetmesine yardımcı olabilir.
5. Bilgi Edinin: Panik ataklar hakkında bilgi sahibi olun. Bu, çocuğunuzun yaşadığı durumu daha iyi anlamanıza ve ona nasıl yardımcı olacağınıza dair stratejiler geliştirmenize yardımcı olabilir.
Unutmayın, çocuğunuzun yanında olduğunuzu ve ona destek verdiğinizi hissettirmek, bu süreci daha kolay atlatmalarına yardımcı olacaktır.