Çocuklarda Kekemelik Belirtileri ve Tedavisi
13 Temmuz 2024

Çocuklarda Kekemelik Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Kekemelik

Çocuklarda kekemelik, ailelerin en büyük endişelerinden biridir. Kekemelik sorunları, bazı çocuklarda konuşmaya başlamalarıyla birlikte ortaya çıkarken, bazılarında sonradan gelişebilir. Aslında kekemelik, gerekli önlemler alındığında ve doğru tedavi uygulandığında, ortadan kaldırılabilir. Çocuklarda kekemelik olduğunda, kelimeleri tekrarlama, duraklama ve sesleri çıkarırken zorlanma gibi belirtiler görülür. Bu durum, çocuğun konuşma akıcılığını bozarak yaşam kalitesine olumsuz etki edebilir.

Kekemeliğin Tanımı ve Özellikleri

Kekemelik, kesinlikle bir hastalık olarak görülmemelidir. Bu, çocuklarda görülen bir konuşma akıcılığı bozukluğudur. Çocuklar ve bazı yetişkinler, heyecanlandıklarında, baskı altında olduklarında veya stresli hissettiklerinde daha fazla kekelerler. Bu nedenle, ailelerin yapması gereken en önemli şeylerden biri, çocuklarını iyi gözlemleyerek kekemelik sorununun varlığını araştırmaktır. Eğer çocuklarda kekemelik tespit edilirse, erken müdahale ile bu alışkanlığın yerleşmesi önlenebilir.

Çocuklarda dil gelişimi genellikle iki ve yedi yaşları arasında başlar. Bu süreçte çocukların ilk kelimeleri aileler için heyecan ve mutluluk kaynağıdır. Ancak bu yaşlarda görülen kekemelik, birçok kişide hayal kırıklığı yaratabilir. Kadınların beyinlerindeki konuşma ile ilgili bölüm, erkeklere göre daha iyi çalışır. Bu nedenle kekemelik, erkeklerde daha sık rastlanan bir problemdir.

Kekemeliğin Belirtileri

Çocuklarda kekemelik sorunu, bazı belirtilerle erken dönemde anlaşılabilir:
  • Çocuğun geç konuşmaya başlaması, kekemelik belirtisi olabilir.
  • İşaret dili veya tek sözcükle iletişim kurma eğiliminde olan çocuklarda konuşma alışkanlığı gelişmeyebilir.
  • Cümle kuramama, kekemelik probleminin varlığına veya yakın zamanda ortaya çıkacağına işaret edebilir.
  • Çocuk, konuşurken göz temasından kaçınıyorsa, bu da kekemelik başlangıçları arasında yer alabilir.

Çocuklarda Kekemelik Neden Olur?

Psikolojik Faktörler:

Aile içindeki sorunlar, çevresel stres faktörleri ve çocuğun yaşadığı diğer zorluklar, psikolojik sağlığını etkileyerek kekemeliğe neden olabilir. Bu nedenle, çocuklarda kekemeliğe yol açan en büyük etkenlerden biri psikolojik sağlık olarak değerlendirilebilir.

Fizyolojik Faktörler:

Bazı durumlarda, dudak yapısı, dil yapısı veya soluk borusundaki sorunlar kekemeliğe yol açabilir. Fizyolojik nedenlerle ortaya çıkan kekemelik durumunda, bu sorunlar gözlemlenebilir ve doktor muayenesi şarttır.

Kalıtımsal Faktörler:

Bazı çocuklarda kekemelik, aileden kalıtımsal olarak geçebilir. Kalıtımsal kekemelik, çocuğun genlerine doğumdan önce geçer ve ileriki yaşlarda ortaya çıkabilir. Bu durum, çocuğunuzun da çocuğunda meydana gelebilir. Ancak bu durum için endişelenmenize gerek yoktur; kekemelik tedavi edilebilir bir problemdir.

Diğer Faktörler:

Beyin dalgalarının düzensizliği, nefes alma problemleri, aşırı stres, titiz ve kontrollü bir çevrede yetişme, aşırı korku gibi faktörler de çocuklarda kekemeliğe neden olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Bilmen

16 Mayıs 2024 Perşembe

Kekemelik çok eskiden beri kardeşimde var ve bunun için herhangi bir doktora ya da farklı bir kuruma gitmedik. Kekemelik için nerelere başvurmamız gerekyor. Bunu öğrenirsek en azından tedavi için işlemlere başlayacağız.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Bilmen,

Kardeşinizin kekemelik problemini ele almak için öncelikle bir dil ve konuşma terapistine başvurabilirsiniz. Bu uzmanlar, kekemelik gibi konuşma bozukluklarını tedavi etme konusunda yetkin kişilerdir. Ayrıca bir psikolog veya psikiyatristten de destek almak faydalı olabilir, çünkü bazen kekemelik, psikolojik faktörlerle de ilişkili olabilir. Başvurabileceğiniz diğer bir yer ise hastanelerin kulak, burun, boğaz (KBB) poliklinikleridir. Burada da gerekli yönlendirmeler yapılabilir. Erken müdahale ile kardeşinizin konuşma becerilerinde gelişme görülebilir.

Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Oğuz Han

Merhaba, kekemelik sorunu birçok kişide görülse bile bazılarında geçici kekemelik şeklinde meydana gelmektedir. Özellikle sonradan ortaya çıkan kekemelik sorunları çok daha rahat bir şekilde ortadan kalkmaktadır. Bu sorun için uzman olan özel kurumlar bulunmaktadır. Kekemelik kursları adı altında bu özel kurumlardan destek alabilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çocuk Psikolojisi Nasıldır?

Çocuk Psikolojisi Nasıldır?

 Tik Bozukluğu Tipleri

Tik Bozukluğu Tipleri

Yeme Bozuklukları Belirtileri ve Tedavisi

Yeme Bozuklukları Belirtileri ve Tedavisi

A Tipi Otizm Belirtileri ve Tedavisi

A Tipi Otizm Belirtileri ve Tedavisi

Konversiyon Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Konversiyon Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ani Sinirlenme Nedenleri?

Ani Sinirlenme Nedenleri?

Güncel

Deja Vu Belirtileri ve Tedavisi

Deja Vu Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Obsesif Belirtileri ve Tedavisi

Obsesif Belirtileri ve Tedavisi