Otistik Bozukluk Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Otistik Bozukluk Belirtileri ve Tedavisi

Otistik Bozukluk

Otistik bozukluk, yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan bir nörogelişimsel bozukluktur. Ömür boyu devam eden bu rahatsızlık, sözel ve sözel olmayan iletişim problemleri, sosyal etkileşim zorlukları, tekrarlayan davranışlar ve karmaşık gelişimsel bozukluklarla kendini gösterir. Günümüzde yaklaşık 100 çocuktan birinde otistik bozukluk görülmektedir. Bu rahatsızlık, Asperger sendromundan farklı belirtilerle kendini gösterir. Otistik bozukluğun genetik faktörlerle ilişkili olduğu düşünülse de, bu rahatsızlık oldukça karmaşık olduğundan nedeni tam olarak bilinmemektedir. Nadir durumlarda, doğumda meydana gelen sakatlıkların da otistik bozukluğa neden olabileceği düşünülmektedir. Otistik bozukluk, beyinde geniş bir alanı etkiler, ancak bu durumun neden kaynaklandığı tam olarak bilinmemektedir. Çocuklarda otistik belirtiler, genellikle ilk iki yıl içinde oldukça belirgin hale gelir. Erken müdahale ile çocuk, kendi ihtiyaçlarını karşılayacak yeteneğe sahip olabilir ve iletişim ile sosyalleşme konusunda bazı alışkanlıklar edinebilir. Otistik bozukluğun tamamen iyileştirilmesi mümkün değildir, ancak uygun tedavi ile bazı çocuklar yetişkinlik döneminde bağımsız olarak yaşamlarını sürdürebilir.

Otistik Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

Otistik bozukluk, farklı belirtilerle ortaya çıkabilir. Hayatın ilk üç yılında bazı çocuklarda çeşitli fonksiyonlarda veya konuşma, yürüme gibi eylemlerde gecikme görülebilir. Otistik bozukluk belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

İletişim Bozukluğu: Otistik bozuklukta iletişim bozukluğu ile ilgili en az bir semptomun olması gerekir. Konuşma gelişiminde gecikme, konuşmanın hiç olmaması, çocuğun isteklerini davranışlarıyla bile anlatamaması, konuşsa bile konuşmayı devam ettirememe, tekrar eden dil kullanımı ve kalıplaşmış dil kullanımı otistik bozukluk tanısında belirleyici belirtiler arasındadır.

Sosyal Etkileşimde Bozukluk: Çocuğa otistik bozukluk tanısı koyabilmek için sosyal etkileşimde en az iki belirtinin olması gerekir. Sosyal etkileşimde yaşanan zorluk, çocuğun akranları ile ilişki kuramaması, başarılarını ve ilgi alanlarını başkaları ile paylaşmama, sosyal etkileşime katılamama, duygusal etkileşimde cevapsız kalma gibi belirtiler yaşanır.

Hayali Oyun Oynama: Bu alanda otistik bozukluk tanısı koyabilmek için en az bir belirtinin olması gerekir. Çocuğun yaşı ve gelişimine uygun oyunları oynamaması, tekrarlayan davranışlar sergileme, hayali oyun oynama, anormal hareketlerde ısrar etme bu alanda görülebilecek belirtiler arasındadır.

Otistik Bozukluk Neden Olur?

Otistik bozukluğun nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak farklı etkenler sorumlu tutulabilir. Hastaların beyin hücreleri, normal kişilere göre daha farklı fonksiyon gösterir. Bu hastalarda beyin hücreleri arasındaki sinyal taşıyan taşıyıcıların fazlalığı ya da eksikliği hastalığa neden olabilir. Otistik bozukluk genetik olarak da meydana gelebilir. Otistik bozuklukta kızlara nazaran erkek çocuklar dört kat daha fazla risk taşımaktadır. Ancak kızlarda otizm erkeklere oranla daha ağır ilerler. Otizmde %70 zekâ geriliği görülebilir ve %5-10'luk kısımda da ileri zekâ görülebilir.

Otistik Bozuklukta Davranışlar Nasıldır?

  • Bazı hastalar fiziksel temasa müsaade etmez
  • Hasta adı söylendiğinde tepkisiz kalır
  • Etrafa karşı ilgisiz olurlar
  • Aşırı hareketli ya da hareketsiz olabilirler
  • Oynaması gereken oyuncaklar ile oynamazlar
  • Konuşmaları sürekli tekrarlarlar
  • Düzen ile alakalı takıntılar görülebilir
  • Hayali oyun kurarlar
  • Sıcağa ve soğuğa karşı tepkisiz kalırlar
  • Yeme ile alakalı bozukluklar görülebilir
  • İnatçılık olabilir
  • Beklemeye karşı tahammülsüz olabilirler
  • Sürekli aynı oyunu oynamayı tercih ederler
  • Acıya karşı herhangi bir tepki vermezler
Otistik bozukluk belirtileri oldukça geniştir ve yaşanan belirtiler hastadan hastaya farklılık gösterebilir. Belirtilerin hepsi aynı anda olmayabilir. Eğer otistik bozukluk zamanında tespit edilerek gerekli tedaviye başlanırsa, çocuk yetişkinlik çağında bağımsız bir şekilde hayatını sürdürebilir. Dolayısıyla erken tanı ve tedavi bu yönden çok önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ferzane

21 Temmuz 2024 Pazar

Çocuğumun yaşı 2'ye yaklaşıyor ve hala konuşmaya başlamadı, bu otistik bozukluk belirtisi olabilir mi? Ayrıca, oyuncaklarıyla oynamaktansa sürekli aynı hareketleri tekrarlıyor, bu durum da mı bir belirti?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ferzane,

Çocuğunuzun konuşma gelişimi ve davranışları hakkında endişelenmeniz anlaşılır bir durum. Her çocuğun gelişim hızı farklı olabilir, ancak belirttiğiniz belirtiler otizm spektrum bozukluğu ile ilişkili olabilir. Özellikle konuşmada gecikme ve tekrarlayan hareketler, otizm belirtilerinden bazılarıdır.

Bu konuda kesin bir yargıya varmak için bir uzmandan yardım almanızı tavsiye ederim. Bir çocuk gelişim uzmanı veya pediatrik psikolog, çocuğunuzun gelişimini değerlendirebilir ve gerekli gözlemleri yaparak size en doğru bilgiyi verebilir.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Deja Vu Belirtileri ve Tedavisi

Deja Vu Belirtileri ve Tedavisi

Edimsel Koşullanma Nedir?

Edimsel Koşullanma Nedir?

Ket Vurma Nedir?

Ket Vurma Nedir?

Çocuklarda Kekemelik Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Kekemelik Belirtileri ve Tedavisi

Stres Yönetimi Nasıl Kontrol Edilir?

Stres Yönetimi Nasıl Kontrol Edilir?