Yapay Sinir Ağları Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
23 Temmuz 2024

Yapay Sinir Ağları Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Yapay Sinir Ağları

Yapay Sinir Ağları (YSA), insan beyninin gerçekleştirdiği mantıksal çözümlemeleri makineler aracılığıyla yapma ilkesine dayanır. Ancak, yapay sinir ağlarının insan beyninden temel farkı, henüz mantıksal yorumlar yapma yeteneğine sahip olmamalarıdır. İnsan beyninin öğrenme yoluyla yeni bilgiler ortaya çıkarma, keşifler yapma ve icatlar gerçekleştirme yeteneği, beyin sinir ağlarını yapay sinir ağlarından ayırır. Yapay sinir ağları, insanların doğayı taklit etme çabasının bir ürünü olarak, insandan yardım almadan, otomatik olarak belirli görevleri yerine getiren ve gerektiğinde değişime uyum sağlayabilen bilgisayar sistemleridir.

Yapay sinir ağlarının tarihsel gelişimine bakıldığında, ilk yapay nöron 1943 yılında Amerikalı nörologlar ve Walter Pitts tarafından geliştirilmiştir. Nöronlar ile ilgili kayda değer gelişmeler ise 1990'lı yıllarda ortaya çıkmaya başlamıştır.

Yapay Sinir Ağları ile Neler Yapılmaktadır?

  • Tahminler ve regresyon analizleri
  • Telekomünikasyon sektörü
  • Ulaştırma ve havacılık sanayi
  • Veri girişine göre tahmin yapma
  • Zaman serileri analizi
  • Kontrol sistemleri ve sınıflandırma
  • Değişken sinyallerin işlenmesi
  • Değişken sistem modelleme
  • Ürün optimizasyonu
  • Savunma sanayi
  • Araç plaka okuma sistemleri
  • Görüntü işleme sistemleri
  • Sinema ve TV sistemlerinde yaygın kullanım

Yapay Sinir Ağları ile İlgili Gelişmeler

İnsan farkında olmadan gelecekte kendine rakip oluşturuyor. Bilgisayar mühendisliği, elektronik mühendisliği ve endüstri mühendisliğinde meydana gelen gelişmeler, serbest rekabet ortamında daha gelişmiş robotik cihazların geliştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Günümüzde yüksek teknolojiden söz edebilmek için hareket eden robotlar artık başka bir forma geçmiştir. Yapay sinir nöronları kullanılarak akıllı robotlar ortaya çıkmıştır. YSA, insanın gözlemleme ve düşünmeye yönelik yetenek gerektiren sorunlara çözüm üretmeye çalışır. Ancak bu çözüm yöntemi, hafızaya alınan binlerce ihtimalden birinin bilgisayar tarafından uygulanması ile kendini gösterir.

İnsan beyninde ise öğrenme, sinir bağlantı yerlerinde meydana gelen sinaptik atlamalar ile kendini gösterir. Bu şekilde beyin sürekli kendini geliştirerek öğrenme ve hafızaya almayı birlikte yerine getirir.

Yapay Sinir Ağlarının Kullanım Alanları

  • Yapay sinir ağları ile akıllı hale getirilmiş robotlar, endüstri sanayinde akıllı ya da yarı akıllı olarak kullanılmaktadır.
  • Çoğunlukla sabit olan robotlar, görevlerini yerine getirirken hareket etmesi gerektiğinde daha çok tekerleklerden yararlanır.
  • Tekrarlanan işlerde kullanılırlar.
  • İnsanın çalışmasının tehlikeli olabileceği, özellikle radyasyonik üretim merkezlerinde kullanılırlar.
  • Ağır işçilik gerektiren yerlerde kullanılırlar.
  • Makina sanayiinde ağır parçaların montajında kullanılırlar.

Yapay Sinir Ağları Kullanılarak Yapılan İlk Robotlar

Endüstriyel sanayiden uzay sanayine, gıda endüstrisinden evlerimizde kullanılan dijital elektronik cihazlara kadar birçok alanda robotik özellikler bulunmaktadır. Evlerimizde kullanılan ilk robotik makineler ise oyuncaklar üzerinde kullanılmıştır; bu oyuncaklar Furby ve Aibo isimli oyuncaklardır. Dünyada yapay zekânın kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır.

Yapay Sinir Ağlarının Çalışma Prensibi

İnsan beyninin çalışma sistemi taklit edilmiştir. Beyin çalışma sisteminde elektriğin yaygın kullanımı, robotik dünyanın gelişmesine yardımcı olmuştur. Yapay sinir ağları, yapay sinir hücrelerinden oluşur ve bunlara nöron denir. Nöronlar birbirine bağlanarak sinir ağını oluşturur. Yapay sinir ağları hafızaya kaydetme, kendiliğinden istatistik oluşturma, veriler arası bağlantı kurma, öğrenme ve sunma kapasitelerine sahiptir. Teknolojik gelişmeler doğrultusunda, insanı taklit eden robotlar yapay sinir nöronları yanı sıra fiziki görünümleri ile de insanı taklit etmeye başlamıştır. Yapay sinir ağlarının çalıştırdığı robotlar, doğru yer ve zamanda kullanıldığında insan için oldukça faydalı görünmektedir. İnsanların çalışmak için uzak durduğu, pis, ağır, tehlikeli, sıkıcı ve göz sağlığını bozacak aşırı dikkat gerektiren işlerin yapılmasında robotlardan faydalanmak, hem iş gücü maliyetini düşürmek hem de insanın insanca yaşamasına katkı sunmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Fahriye

23 Temmuz 2024 Salı

Yapay sinir ağlarının insandan farklı olarak mantıksal yorumlar yapma yeteneğine sahip olmadığını söylemişsiniz. Peki, bu durum ileride değişebilir mi? Yapay sinir ağlarının gelişimiyle birlikte, insan beynine benzer şekilde keşifler yapma ve yeni bilgiler ortaya çıkarma yeteneği kazanabilecek mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Fahriye Hanım,

Yapay sinir ağlarının şu anki durumu, belirli veriler üzerinde eğitildiklerinde çok karmaşık görevleri başarıyla yerine getirebilmelerini sağlıyor. Ancak, mantıksal yorum yapma yeteneği konusunda hala insana göre sınırlılar. Gelecekte bu durumun değişme potansiyeli var. Yapay zeka ve sinir ağları üzerindeki araştırmalar hızla ilerliyor ve daha gelişmiş algoritmalar ile daha derin öğrenme teknikleri geliştiriliyor. Bu gelişmeler, yapay sinir ağlarının insan beynine benzer şekilde keşifler yapma ve yeni bilgiler ortaya çıkarma yeteneğini kazanmasına olanak tanıyabilir. Ancak, bu seviyeye ulaşılması için hem teknolojik hem de etik açıdan önemli engellerin aşılması gerekecek.

Sevgilerimle,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ket Vurma Nedir?

Ket Vurma Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Siyatik Sinir Belirtileri ve Tedavisi

Siyatik Sinir Belirtileri ve Tedavisi

Deja Vu Belirtileri ve Tedavisi

Deja Vu Belirtileri ve Tedavisi

Aldatma Bahaneleri

Aldatma Bahaneleri

Bulimia Belirtileri ve Tedavisi

Bulimia Belirtileri ve Tedavisi

Agorafobi ve Paniğin Tarihçesi

Agorafobi ve Paniğin Tarihçesi

Güncel

Ergenlikte Depresyon Belirtileri ve Tedavisi

Ergenlikte Depresyon Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Gebelikte Depresyon Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Depresyon Belirtileri ve Tedavisi