Çoklu Kişilik Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Çoklu Kişilik Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Çoklu Kişilik Bozukluğu

Çoklu kişilik bozukluğu, kişinin bilinç düzeyinde farklı en az iki kişiliğe sahip olması ve bu kişilikler arasında geçişler yaşaması durumuyla bilinen psikolojik bir hastalıktır. Bu durum genellikle bir travma veya sarsıntı sonrası ortaya çıkar. Bilincin yeni oluştuğu çocukluk döneminde sıkça görülmektedir. Bu travmalar duygusal, fiziksel veya cinsel istismarlar sonrası ortaya çıkar ve genellikle aileden veya bakıcılardan kaynaklanır. Çoklu kişilik bozukluğu nadir olarak görülmektedir ve en az iki kişilik hastayı sürekli denetim altında tutar. Kişilik sayısı 10'u bulabilmektedir ve bu sayı hastanın yaşadığı travmalarla orantılıdır. Hastalar genellikle ani olarak diğer kişiliklere geçer. Çocukluktan başlayıp ileri yaşlarda daha çok etkisi görülür.

Çoklu Kişilik Bozukluğunun Görülme Sıklığı

Çoklu kişilik bozukluğunun ne sıklıkla ortaya çıktığı bilinmemektedir. Genellikle kadınlarda erkeklere göre 8 kat daha çok görüldüğü saptanmıştır. Bunun nedeni kadının maruz kaldığı cinsel tacizler ve erkeklerin böyle şeyleri saklama eğilimidir. Ülkemizde yapılan araştırmalar sonucunda %3,9 oranında bu hastalığın görüldüğü saptanmıştır.

Çoklu Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

  • Flash-back yaşantılar (Kişinin geriye dönük anılarını bulunduğu zaman içinde tekrar yaşadığını hissetmesidir.)
  • Kişinin kendi içinde kişiliklerin olduğunu hissetmesi.
  • Asosyal yaşam ve yabancılaşma.
  • Evinde bulunan eşyaların nereden geldiğini bilmemek.
  • Aşırı uyarılmışlık hissi
  • Uyuma bozukluğu
  • Kendine zarar verme eylemleri
  • Mutsuzluk, keyifsizlik, depresif hallerde bulunma.

Çoklu Kişilik Bozukluğu Tanısı Nasıl Konulur?

Tanının yapılabilmesi için bazı kriterlerin belirlenmesi gerekir. Bu kişilere kişilik testi uygulanır ve çevresindeki insanların düşünceleri alınır. Hasta konuşurken değişimleri kontrol edilerek tanı koyulabilir. Ayrıca bu kişilerde diğer kişilikler altta kaldığı zaman unutkanlıklar da ortaya çıkar. Hasta diğer kişilikte neler yaptığını hatırlayamaz ve çoklu kişilik bozukluğu hastalıklarının farkına varmaz.

Çoklu Kişilik Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sarsıntı veya travma sonucunda meydana gelen çoklu kişilik bozukluğunun tedavisi için öncelikle hastanın yaşamının hikayesini bilmek gerekir. Bu sayede travma tespit edilebilir. Hastalığın tedavisi için en sık kullanılan yöntem psikoterapidir. Bunun yanında antidepresan ilaçlarla da tedavi götürülebilir. Psikoterapi seanslarında hastanın bölündüğü kişilikler bütünleştirilmeye çalışılır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Aksun

23 Temmuz 2024 Salı

Bu belirtileri yaşayan biri olarak, evdeki eşyaların nereden geldiğini bilmemek ve aniden başka bir kişiliğe geçmek beni çok korkutuyor. Siz de benzer şeyler yaşıyor musunuz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Aksun, bu durumu yaşamanın ne kadar zor olabileceğini tahmin edebiliyorum. Anlattığın belirtiler, dissosiyatif kimlik bozukluğu gibi ciddi bir durumu işaret ediyor olabilir. Benzer şeyler yaşamıyorum, ama bu konuda destek almanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bir uzmana danışman, seni rahatlatabilir ve uygun tedavi yöntemlerini öğrenmene yardımcı olabilir. Kendine iyi bak ve yalnız olmadığını unutma.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Vücut Dili Okuma Yöntemleri

Vücut Dili Okuma Yöntemleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Halüsinasyon Belirtileri ve Tedavisi

Halüsinasyon Belirtileri ve Tedavisi

Panik Atakta Görülen Belirtiler Nelerdir?

Panik Atakta Görülen Belirtiler Nelerdir?

Zihin Haritası Hangi İşlmeleri Yapar

Zihin Haritası Hangi İşlmeleri Yapar

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Majör Depresif Bozukluk Belirtileri ve Tedavisi

Majör Depresif Bozukluk Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Şizofreni Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Şizofreni Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi

Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi