Dehb Nedir Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?
20 Temmuz 2024

Dehb Nedir Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), genellikle çocuk yaşlarda görülen dikkat eksikliği, yoğunlaşamama ve aşırı hareketlilik gibi belirtilerle ortaya çıkan bir nörogelişimsel bozukluktur. DEHB olan çocuklar, evde veya okulda dikkatlerini yoğunlaştırmada zorlanırlar. Örneğin, ders esnasında öğretmeni dinlerken aynı anda dışarıdaki seslere de odaklanabilirler. Bu odaklanma problemini sıkça yaşayan DEHB hastaları, yaşıtlarına oranla oldukça hareketlidirler. Uzun süre oturamazlar, çok konuşmayı ve ilgi odağı olmayı isterler. Davranışlarını ve hareketlerini kontrol etmekte güçlük çekerler.

DEHB Belirtileri

  • Bir işe dikkatini verememe, dikkatsizlik sonucu hatalı davranışlar, sürekli hareket etme ve oturamama gibi durumlar öncül belirtiler olarak bilinir.
  • Alakasız düşünme, sorulan sorulara tam cevap verememe, itme ve çekme gibi eylemleri düşüncesiz olarak gerçekleştirme.
  • Dürtüsel açıdan başkalarının sözünü kesme, oyunlarına karışma, sıra beklemekte güçlük çekme gibi durumlar DEHB belirtileri arasında yer almaktadır.

DEHB Tipleri

  • Dikkat eksikliğinin önde geldiği tip: Genellikle dikkat eksikliğinin ön planda olduğu hastaların bulunduğu gruptur. Aşırı dürtüsellik veya hareketlilik ya yoktur ya da çok az seviyededir.
  • Aşırı hareketliliğin ve dürtüselliğin önde olduğu tip: Hasta genellikle aşırı derecede hareket eder ve yorulmak bilmez. Bu hastalarda dikkat eksikliği de bulunur ancak kayda değer derecede değildir.
  • Birleşik tip: En sık görülen DEHB tipidir. Bu grupta bulunan hastalarda hem dikkat eksikliği hem de aşırı hareketlilik ve dürtüsellik ciddi derecede bulunur.

DEHB Nasıl Teşhis Edilir?

Öncelikle DEHB tanısının konulabilmesi için belirtilerin yedi yaşından önce görülmesi, en az iki farklı ortamda ortaya çıkması ve hastanın günlük yaşamını olumsuz etkileyecek nitelikte olması gerekir. Küçük çocuklarda tanı koymak zor olabilir çünkü küçük çocuklar genellikle aşırı derecede hareketlidirler. Bu nedenle hastanın düzenli olarak izlenmesi gereklidir. Genellikle psikolojik testler yapılır ve çevre, aileden de bilgiler alınarak birleştirilir. Böylece teşhis koyulabilir. Tanı koymak zordur çünkü DEHB belirtileri stres, aile ortamı gibi durumlardan da kaynaklanabilir. Ayrıca DEHB'nin kalıtsal olduğu ve aile bireylerinde görülen DEHB'nin çocukta ortaya çıkma olasılığının %50 civarında olduğu bilinmektedir.

DEHB Tedavisi

DEHB tedavisinde kullanılan ilaçlar oldukça etkilidir. Uyarıcı bir ilaç olan "metilfenidat" sayesinde dopamin salgısı kontrol edilir ve aşırı hareketlilik, dikkat eksikliği gibi belirtiler azalır. Ayrıca ailenin hastalık hakkında bilgi sahibi olması, çocuğu desteklemesi ve başarılı olduğunu hissettirmesi gerekir. Bu çocukların genellikle düzen ve kurallara bağlı bir yaşama alıştırılması önemlidir.

Psikiyatrist tarafından yapılan davranış terapisi ile çocuğa sorunları ile başa çıkmak, organize olmak ve sorumluluk sahibi olma bilinci aşılanır.

İlk seansta doktor, hasta hikayesini öğrenir ve şikayetler bildirilir. İkinci seansta hem çocuğa psikolojik testler uygulanarak hem de öğretmen ile iletişime geçilerek teşhis ve yapılacaklar belirlenir. Diğer seansta ilaç tedavisi başlar. Bu ilaç tedavisine bir süre sonra davranış terapisi de eklenir. Son olarak çocuğa davranışlarının farkında olma eğitimiyle tedavi sonlandırılır.

Tedavi edilmeyen çocuklar eğitimde sürekli sıkıntılar yaşayacakları için başarısız olabilirler. Ayrıca bu çocuklarda kaygı, depresyon ve davranış bozuklukları da görülebilir. Araştırmalara göre tedavi edilmeyen DEHB hastaları, genellikle küçük yaşlarda alkol ve madde bağımlılığına daha yatkındır. Bu yüzden erken teşhis ve tedavi oldukça önem taşımaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hiperaktif Nedir? ve Riskleri

Hiperaktif Nedir? ve Riskleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bencillik Bencilliğin Gereçleri

Bencillik Bencilliğin Gereçleri

Depresif Bozukluk Belirtileri ve Tedavisi

Depresif Bozukluk Belirtileri ve Tedavisi

Dikkat Eksikliği Tedavisi

Dikkat Eksikliği Tedavisi

Hamilelikte Stres Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Stres Belirtileri ve Tedavisi

Etnometodoloji Belirtileri ve Tedavisi

Etnometodoloji Belirtileri ve Tedavisi

Fetişizm Belirtileri ve Tedavisi

Fetişizm Belirtileri ve Tedavisi

Antidepresan Belirtileri ve Tedavisi

Antidepresan Belirtileri ve Tedavisi

Depresyon Testi ve Sonuç Değerlendirmesi

Depresyon Testi ve Sonuç Değerlendirmesi

Transseksüel Belirtileri ve Tedavisi

Transseksüel Belirtileri ve Tedavisi

Psikolojik Tedavi Yöntemleri

Psikolojik Tedavi Yöntemleri

Çalma Hastalığı Nedenleri?

Çalma Hastalığı Nedenleri?