Hamilelikte Stres Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Hamilelikte Stres Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Stres

Hamilelik süresi boyunca anne adayları, hormonal değişiklikler, baskı ve fizyolojik değişimlerden dolayı çeşitli psikolojik durumlar yaşarlar. Hamilelik sürecinde, 9 ay 10 gün boyunca ani ağlama krizleri, aşırı duygusallık, mutsuzluk veya alıngan tavırlar görülebilir. Hormon dengesizlikleri nedeniyle psikolojik durumu bozulan anne adaylarının, diğer baskı ve çöküntü sebeplerine maruz kalması erken doğuma neden olabilir ve anne karnındaki bebeğe dolaylı yollardan zarar verebilir. Anne adayının gebelik sürecini psikolojik açıdan da sağlıklı geçirebilmesi, bebeğin sağlığı ve gelişimi açısından büyük önem taşır.

Gebelik Süresince Anne Adaylarının Kaygıları

Anne adaylarının çoğu bu dönemde birtakım kaygılar taşırlar: Gebelik nasıl geçecek? Doğum nasıl olacak? Çocuk nasıl olacak? Ben nasıl bir anne olacağım? Anne adayı, kendisini nasıl bir deneyimin beklediğini bilmemekten dolayı heyecanlı ve endişeli bir belirsizlik dönemi yaşar. Bu dönemde birçok anne, hormonal değişikliklere bağlı olarak kontrol edemedikleri iniş-çıkışlar yaşarlar. Bu nedenle ani ağlama krizleri, aşırı duygusallık, ilişkilerde alınganlıklar gibi durumlar ortaya çıkar. Bazen huzursuz, bazen tedirgin, bazen de fazla alıngan olabilirler.

Hamilelikte Hüzün, Stres ve Sıkıntının Bebeğe Zararı Var mı?

Anne adayları gebelik döneminde gebelikle ilgili problemler veya farklı nedenlerden dolayı baskı, hüzün, sorun, ağlama, depresyon, çöküntü, sinirlenme ve aşırı kızgınlık gibi durumlarla karşılaşabilirler. Yapılan araştırmalar, annelerde meydana gelen bu baskı durumlarının anne karnındaki bebeği de etkileyebildiğini göstermektedir. Bu etkilenmenin başlıca nedeni, annenin stres yaşaması halinde yükselen stres hormonlarının (kortizol, adrenalin) anne kanı yoluyla bebeğe geçmesidir. Hayvanlar üzerinde ve insanlar üzerinde yapılan birçok araştırmada, anne adayının yaşadığı önemli stresin çocuk üzerinde bazı olumsuz etkiler yarattığı gösterilmiştir. Bunlar:

  • Düşük riskinde artış
  • Erken doğum
  • Doğum ağırlığının düşük olması
  • Bebeğin zihinsel fonksiyonlarında azalma
  • Uyarı eksikliği
  • Hiperaktivite
  • Duygusal sorunlar
  • Sinirlilik

Bazı araştırmalar, annenin gebelik sırasında önemli depremler gibi büyük doğal afetler nedeniyle ciddi psikolojik travma ve stres yaşamasının, bebeğin ergenlik döneminde depresyon, şizofreni gibi ciddi psikolojik rahatsızlıklara yakalanma riskini artırdığını göstermiştir.

Hamilelik Sırasında Stresi ve Yukarıdaki Riskleri Azaltmak İçin Öneriler

  • Sizi strese sokan durumları not edin ve çözüm amaçlı güvendiğiniz kişilerle paylaşın.
  • Sağlıklı beslenmeye özen gösterin.
  • Düzenli uyuyun.
  • Doktorunuzun önerileri doğrultusunda düzenli egzersiz ve spor programları yapın.
  • Gebelik ve doğum hakkında bilgi eksikliğiniz varsa, doktorunuzdan veya hamilelik eğitim sınıflarından bilgi alın. Bilgisizlik korku ve endişeye yol açar.
  • Eğer ciddi bir psikolojik sorununuz varsa, mutlaka bir psikiyatri uzmanıyla bu durumu paylaşın.

Anne Adayı 'Karnım Büyüdü, Kocam Beğenmez' Kaygısı Taşır!

Hamilelik sırasında anne adayına özel ve çeşitli yaklaşımların gerektiğini belirten uzmanlar, bu konuda en önemli görevin baba adayına düştüğünü ifade etmişlerdir. Baba adaylarının bu dönemde dikkatli olmaları gerekmektedir. Anne adayına gebelik boyunca destek olunması gerektiği, alışveriş ve doktor kontrollerine baba adaylarının da katılması önerilmiştir. Baba adayları bu dönemde anne adayının fiziksel durumu hakkında asla şaka yapmamalıdırlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

seval

24 Mayıs 2024 Cuma

İyi günler, 11 haftalık hamileyim eşimin işleri bu sıralar kötü olduğundan evde sorun çok fazla ve bende haliyle stresli bir hamilelik geçiriyorum ama çok endişeliyim bu süreç bebeğime bir zararı olur mu? hekime danışmam lazım mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Seval Hanım, merhaba. Stresin hamilelik sürecinde zararlı olabileceği biliniyor. Bu nedenle, yaşadığınız endişeleri ve stresi doktorunuzla paylaşmanız çok önemli. Hekiminiz size bu konuda en doğru bilgiyi ve gerekli desteği sağlayacaktır. Sağlıklı ve huzurlu bir hamilelik geçirmenizi dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Zeka Geriliği Belirtileri ve Tedavisi

Zeka Geriliği Belirtileri ve Tedavisi

Kekemelik Belirtileri ve Tedavisi

Kekemelik Belirtileri ve Tedavisi

Uykusuzluk Nedenleri ve Tedavisi

Uykusuzluk Nedenleri ve Tedavisi

Atipik Depresyon Belirtileri ve Tedavisi

Atipik Depresyon Belirtileri ve Tedavisi

Pedofoli Belirtileri ve Tedavisi

Pedofoli Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ataraksiya Belirtileri ve Tedavisi

Ataraksiya Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Gizli Depresyon Belirtileri ve Tedavisi

Gizli Depresyon Belirtileri ve Tedavisi