Çekingen Kişilik Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi
27 Haziran 2024

Çekingen Kişilik Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Çekingen Kişilik Bozukluğu

Çekingen kişilik bozukluğu, kişinin uzun yıllar boyunca edindiği deneyimlerle yetersizlik hissine kapılmasıyla karakterize edilen psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu kişiler, başkalarının kendileri hakkında ne düşündüklerine karşı aşırı duyarlıdırlar ve bu duyarlılık, sosyal yaşamlarını kısıtlamalarına ve kendilerini sosyal açıdan yetersiz hissetmelerine yol açar. Çekingen kişilik bozukluğuna sahip bireyler, tüm sosyal faaliyetlerden kaçınma eğilimindedirler ve hayatlarındaki kişilerin hareket ve yüz ifadelerini dikkatle değerlendirirler. Çekingen kişilik bozukluğu olan bireylerin bu tavırlarının alay konusu olması, endişelerinin haklılığını kanıtlamış gibi hissetmelerine neden olabilir.

Çekingen Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Çekingen kişilik bozukluğu olan bir kimsenin uzun süreli yetersizlik hissi, başkalarının kendisi hakkındaki düşüncelerine karşı aşırı hassasiyet ve sosyal yaşamını kısıtlama eğilimi ile anlaşılabilir. Bu kişilik bozukluğu genellikle yetişkinliğe geçiş döneminde başlamaktadır.

Çekingen kişilik bozukluğu olan kimseler genellikle şu belirtileri gösterir:

  • İş yaşamında ikili ilişkilerin önemli olduğu meslekleri yapmak istemezler. Bunun nedeni, eleştirilme, onaylanmama veya reddedilme korkusudur.
  • İkili ilişkilerde diğer kişinin kendisine karşı duygularının olumlu olup olmadığını bilmediklerinde o kişi ile iletişim kurmak istemezler.
  • Başka kişiler tarafından ayıplanma ya da alay konusu olma korkusu duyarlar ve bu sebeple samimi ilişkilerini keserler.
  • Sürekli olarak, girdikleri her ortamda ayıplanma, dışlanma ve alay konusu olma korkusu duyarlar.
  • Henüz oluşum sürecinde olan ilişkilerine de kendilerini yetersiz hissettiklerinden dolayı duvar örerler.
  • Kendilerini sosyalleşme konusunda beceriksiz, aşağılık ve zevksiz olarak tanımlarlar ve utanılacak bir duruma düşmekten korktukları için risk alma veya yeni bir atılım yapma konusunda isteksiz davranırlar.

Çekingen Kişilik Bozukluğu Nasıl Teşhis Edilir?

Çekingen kişilik bozukluğunda, diğer kişilik bozukluklarında olduğu gibi, kişinin 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Çekingen kişilik bozukluğu ruhsal bir hastalık olduğundan, teşhisi genellikle bir psikolog veya psikiyatrist tarafından konulur.

Çekingen kişilik bozukluğu olan kişiler, genellikle stresle başa çıkamayacak duruma gelmedikçe tedavi arayışına girmezler.

Çekingen Kişilik Bozukluğunun Sebepleri ve Tedavisi

Çekingen kişilik bozukluğunun sebepleri günümüzde henüz tam olarak bilinmemekle birlikte, olası nedenlerle ilgili birçok düşünce mevcuttur. Bu kişilik bozukluğunun olası nedenleri genellikle şunlardır:
  • Biyolojik Faktörler: Çekingen kişilik bozukluğu olan bir kişinin çocukluk dönemi ve öncesinde ailesi ya da çevresi ile olan etkileşimi.
  • Genetik Faktörler: Ailede başka birinde de çekingen kişilik bozukluğu olması.
  • Psikolojik Faktörler: Çekingen kişilik bozukluğu olan kişinin karakteri, huy ve davranışlarının çevresi tarafından şekillendirilmesi.

Çekingen kişilik bozukluğu, tek bir sebepten kaynaklanmamakla birlikte bu üç faktörün birleşiminden ortaya çıkan bir ruhsal rahatsızlıktır. Bu kişilik bozukluğuna sahip bir kişinin uzman bir terapistten yardım alması gerekir. Psikoterapi süreci genellikle uzun bir süreçtir. Bazı durumlarda uzman, ilaç tedavisini gerekli görebilir. Bu, kişinin hastalık belirtilerini azaltmak ve tedavi sürecini daha kısa sürede tamamlamak içindir.

Geçmiş olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Şizofreni Tanısı ve Tedavisi

Şizofreni Tanısı ve Tedavisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Psikoloji Nedir?

Psikoloji Nedir?

Depresyon Tedavi Yöntemleri

Depresyon Tedavi Yöntemleri

Manik Depresif Belirtileri ve Tedavisi

Manik Depresif Belirtileri ve Tedavisi

Empati Kurma Yöntemleri

Empati Kurma Yöntemleri

Öfke Kontrol Etme Yolları

Öfke Kontrol Etme Yolları

Güncel

Siyatik Sinir Belirtileri ve Tedavisi

Siyatik Sinir Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bencillik Bencilliğin Gereçleri

Bencillik Bencilliğin Gereçleri

Güncel

Majör Depresif Bozukluk Belirtileri ve Tedavisi

Majör Depresif Bozukluk Belirtileri ve Tedavisi