Sinir Sıkışması Tedavisi
19 Haziran 2024

Sinir Sıkışması Tedavisi

Sinir sıkışması, kasların çevresindeki dokuların sinirlere aşırı baskı uygulamasıyla meydana gelen bir durumdur. Bu sıkışma, uyuşukluk, karıncalanma ve sızlama gibi belirtilerle kendini gösterir. Sinir sıkışması genellikle kol, bilek, ayak ve bel gibi bölgelerde gözlenir. Erken teşhis edilirse kolaylıkla tedavi edilebilir. Sinir sıkışmasının belirtilerini doğru anlayarak vakit kaybetmeden teşhis edilmesi önemlidir. Sıkışmanın olduğu yerlerde iğne batması, karıncalanma hissi ve kaslarda güçsüzlük gibi problemler gözlenir. Ayrıca sinir sıkışması gözlenen kişilerin el ve ayaklarında hareket eksikliği ve his kaybı oluşur.

Sinir Sıkışması Nasıl Teşhis Edilir?

Sinir sıkışması öncelikle fiziki muayene ile kontrol edilir. Muayene sonrasında sinir sıkışmasının olduğu bölgelerde yapılacak testlerle bu bölgedeki sinir sıkışması test edilir. Yapılan testlerde elektriksel iletimler ölçülür ve sonrasında elektrik yerleştirilerek bu bölgedeki sinyaller izlenir. Can yakmayan bu işlemde testlerin sonucuna bağlı olarak sinirlerdeki iletim bozuklukları takip edilir. Başka bir işlem de yapılacak EMG yani elektrik deşarjı ölçülür ve iğne biçimindeki elektrotlar kaslar içine yerleştirilerek bu bölgedeki hislerin takibi sağlanır. Sonuçlara bağlı olarak sinir sıkışmasının seviyesini ve derecesini ölçmesi yapılır. Vücudun içinde hem sert hem de yumuşak dokuların bulunduğu bölgelerde bulunan sinir sıkışması için çapraz bağ yaralanmaları ve sinir sıkışmasında manyetik rezonans görüntüleme yöntemi ile bu bölgedeki hasar ölçülür.

Sinir Sıkışması Tedavisi Nasıl Yapılır?
  • Vücutta bulunan sinir sıkışmasının tanısı ve tetkiki yapıldıktan sonra tedavi için ilk aşama uygulanır. Bu aşamada ağrı ve karıncalanma ya da uyuşma gibi hareketleri engelleyen sistemlerin bulunduğu bölgede atel ya da bant uygulaması yapılarak; bu bölümün hareketsiz kalması sağlanır. Bu yöntem genellikle karpal tünel sendromu olan kişilerde kullanılmaktadır.
  • Hastaya tavsiye edilen dinlenme süresinden sonra geçmeyen sinir sıkışmalarında fizik tedaviye geçilir. Fizik tedavide ise sinirler üzerindeki baskıyı hafifletmek için hareket uygulamaları yapılır. Bu hareketler ile sinir sıkışması bulunan sinirlerin üzerindeki baskıyı hafifletir ve kaslarda esneme ile güçlülüğün artması sağlanır.
  • Bu uygulamanın yanında ilaç tedavisiyle sinir sıkışmasının tedavi edilmesi sağlanır. Bu esnada analjezikler ve kortikosteroid gibi enjeksiyonlar kullanılarak bu bölgenin ilaç ile tedavi edilmesi sağlanır. Bu bölümde bulunan sinir sıkışmasına bağlı olarak ağrılarda inflamasyonu azaltmaya yönelik tedavi yöntemine gidilir.
  • Yapılan bu uygulamalar ile bulunan sinir sıkışması giderilmez ise cerrahi müdahale ile bu bölgede bulunan sinir sıkışması giderilir. Uygulanacak cerrahinin türü ise sinir sıkışmasının derecesi ve bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterir.
  • Bel bölgesinde bulunan omurgadaki fıtıkta sinir sıkışması oluyor ise fıtıklaşmış olan bölümdeki diskin arasındaki sorunun giderilmesi ile bu bölgede oluşan baskının hafifletilmesi sağlanır. Yapılan cerrahi işlem sonrasında hastalığın bulunduğu diskin içerisi temizlenerek; sinir sıkışmasının tedavisi yapılıp, bu bölüm kapatılarak dikişi atılır. Bu bölgenin hijyenine dikkat edilmesi sağlanır. Hastada gözlenen ağrılar için antibiyotik ve ağrı kesici iğneler ile hastanın ağrılarının hafifletilmesi sağlanır. Yaklaşık olarak 2 ay devam eden bu ağrılar sonrasında hastanın ağrılarının azalması gözlenirken; yapacağı günlük işlerde kendini yormaması, yorulma anında ise dinlenmesi tavsiye edilir. Zorlamayla başka bölümlerdeki disklerde yeniden fıtık meydana geleceği anlatılarak hastanın günlük hayatında zorlayıcı işlerden uzak kalması anlatılır.
  • Karpal tünel sendromu olan kişilerde oluşan sinir sıkışmasında farklı yöntemler uygulanarak bu bölgede karpal bölümünde kesik açılarak bu bölgede bulunan bölümün gevşetilmesi sağlanarak; tedavi edilmesi uygulanır. Karpal bölümünde bulunan sıkışmanın olduğu yer kesilerek tedavi edildikten sonra kesik kapatılır. Yaklaşık olarak 2 ay aynı şikâyetler devam ederken; kullanılacak antibiyotikler ve ağrı kesiciler ile bölgedeki ağrılar ve sızılarda azalmalar gözlenir. Ancak bu cerrahi yöntemi uygulayan kişilerin günlük yaşantısına dikkat ederek; bu bölgede zorlama ya da ağır kaldırma gibi aktivitelerden uzak kalması tavsiye edilir. Aksi takdirde bu hastalık tekrar ederek sıkıntı oluşturur.
Ekstra Bilgiler

Sinir sıkışmasını önlemek için ergonomik çalışma koşulları sağlamak, düzenli egzersiz yapmak ve doğru duruş tekniklerini benimsemek önemlidir. Ayrıca, uzun süreli tekrarlayan hareketlerden kaçınmak ve düzenli molalar vermek de sinir sıkışmasını önlemeye yardımcı olabilir. Beslenme düzenine dikkat ederek, anti-inflamatuar özelliklere sahip gıdalar tüketmek de sinir sağlığını destekler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Heyecan Yenme Yöntemleri

Heyecan Yenme Yöntemleri

Asosyal Belirtileri ve Tedavisi

Asosyal Belirtileri ve Tedavisi

Travma Belirtileri ve Tedavisi

Travma Belirtileri ve Tedavisi

Popüler İçerikler

Parafili Nedir?

Parafili Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Stres Ne Gibi Sorunlara Neden Olur?

Stres Ne Gibi Sorunlara Neden Olur?

Renklerin Psikolojik Etkileri Belirtileri ve Tedavisi

Renklerin Psikolojik Etkileri Belirtileri ve Tedavisi

Otizm Belirtileri ve Tedavisi

Otizm Belirtileri ve Tedavisi

Atipik Şizofreni Belirtileri ve Tedavisi

Atipik Şizofreni Belirtileri ve Tedavisi

Edimsel Koşullanma Nedir?

Edimsel Koşullanma Nedir?

Güncel

Sosyopat Belirtileri ve Tedavisi

Sosyopat Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Nemfomani Nedir ve Sebepleri Nelerdir?

Nemfomani Nedir ve Sebepleri Nelerdir?

Güncel

Agorafobi Belirtileri ve Tedavisi

Agorafobi Belirtileri ve Tedavisi