Manik Depresif Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Manik Depresif Belirtileri ve Tedavisi

Manik Depresif Hastalık

Manik depresif hastalık, yaygın olarak "iki uçlu duygu durumu bozukluğu" veya "iki uçlu mizaç bozukluğu" olarak bilinir. Bu hastalığın bir diğer adı ise "bipolar bozukluk"tur. Manik depresif hastalık, nüfusun yaklaşık %1 veya %2'sini etkileyebilir. Bu hastalığa yakalanan kişilerin duygusal durumları, taşkınlıktan (mani) depresyona kadar değişkenlik gösterir. Manik depresif hastalıkta kişi kendisini ya çok mutlu ya da çok mutsuz hissedebilir. Ancak manik depresif ataklar sırasında kişinin duygu durumu normal olabilir. Duygu durumundaki dalgalanmalar günlerce, haftalarca veya hatta aylarca sürebilir. Sağlıklı bireylerin duygu durumlarındaki normal iniş çıkışların aksine, manik depresif hastalığındaki dalgalanmalar şiddetli olabilir ve yaşamı tehdit edici bir durum ortaya çıkabilir.

Manik Depresif Hastalığın Belirtileri

Bu hastalığa yakalanmış kişiler genellikle olduğundan daha neşeli olurlar. Sürekli gülerler, herkesle sohbet ederler, şarkı söylerler ve etraflarına neşe saçarlar. Diğer belirtiler arasında iştahın artması ve aşırı yemek yeme bulunur. Aynı zamanda çok az uyku ile yetinirler. Örneğin, birkaç saat uyumuş olan manik depresif kişi kendisini zinde hisseder ve gün içerisinde dinç olur. Manik depresif hastalar çok enerjiktir, sürekli hareket ederler, dinlenme ihtiyacı hissetmezler. Kendilerini çok güçlü hissederler ve her şeyi başarabileceklerine inanırlar. Ayrıca, bu hastalarda cinsel istek artar ve hafızaları güçlüdür. Manik depresif hastalar bazen beklenmedik taşkınlıklar yapabilirler, örneğin, iş yerine dikkat çekici kıyafetlerle gelebilirler. Normalden fazla konuşurlar ve konu sıkıntısı yaşamazlar. Sürekli yüksek sesle ve hızlı konuşurlar. Manik hastalar çok neşeli olabilecekleri gibi aynı zamanda sinirli de olabilirler.

Manik Depresif Hastalığın Görülme Sıklığı

Bu hastalık her ırk ve dinden kişide görülebilir. Toplumda yaşayan her 100 kişiden birinde bu hastalık mevcuttur ve hayatının bir döneminde manik depresif hastalığına yakalanmış olabilir. Hastalık, hem kadınlarda hem de erkeklerde eşit oranda ortaya çıkar. Dünya genelinde yaklaşık 60 milyon kişide, Türkiye'de 600 bin kişide ve İstanbul'da en az 100 bin kişide manik depresif hastalık görülebilir. Genellikle 20'li yaşlarda ortaya çıkar.

Manik Depresif Hastalığın Sebepleri

Bu hastalığın kesin olarak hangi sebepten dolayı ortaya çıktığı bilinmemektedir. Ancak psikiyatrik hastalıklar arasında genetik geçiş yapabilen en fazla rahatsızlık manik depresiftir. Araştırmalar, manik depresif rahatsızlığın yaklaşık %50'sinde genetik geçiş olduğunu göstermektedir. Tek yumurta ikizi olan kişilerde manik depresif durumun diğer ikizinde görülme olasılığı %70'tir. Bu kişilerde manik depresif rahatsızlığın görülme olasılığı diğer normal kişilere göre daha sıktır.

Manik Depresif Hastalığın Gidişatı ve Sonlanması

Bu hastalık tedavi edilmediği durumlarda yaklaşık 3 ay içerisinde kendiliğinden düzelebilir. Ancak manik depresif tedavisi gören kişinin birkaç ay normal yaşantısına devam ederken yeniden bu hastalığa yakalanma olasılığı yüksektir. Ataklar arasındaki normal durumu kestirmek zordur. Birkaç atak sonrasında iyilik dönemleri kısalabilir. Manik depresif hastalığın gidişatını belirlemek zordur çünkü kişiden kişiye farklılık gösterir. Yalnızca manik depresif atak geçiren kişiler %10 ile %20 arasındadır. Bu rahatsızlık sebebiyle madde ve alkol kullanımı artabilir.

Manik Depresif Hastalığın Tedavisi

Bu hastalık genellikle başarıyla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Manik depresif rahatsızlığın tedavisi iki aşamada yapılır: atak tedavileri ve koruyucu tedavi. Manik depresif hastaların mutlaka hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi için kullanılan ilaçlarla kişi 2 hafta ya da 4 hafta içerisinde tam veya tama yakın iyileşme gösterir. Ağır ataklarda ilaç kullanımı ile düzelme sağlanamazsa "şok tedavisi" uygulanır. Özellikle ağır ya da dirençli manik depresif rahatsızlıklarda şok tedavisi uygulanmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Mihrinisa

28 Nisan 2024 Pazar

Kolay gelsin. Sevgilime 1 yıl önce manik depresif teşhisi kondu. Ben onu çok seviyorum ancak bazen öyle değişiyor ki sanki onu tanıyamıyorum. Size sorum ise şöyle. Bri manik depresif hastası ile evlenmenin zorlukları nelerdir? Ayrıca bu hastalık tedavi edilebilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Mihrinisa Hanım,

Öncelikle sevgilinizin rahatsızlığı konusunda ona destek olduğunuz için takdir ediyorum. Manik depresif, yani bipolar bozukluk, duygudurum dalgalanmaları ile karakterizedir ve bu durum hem hastayı hem de yakınlarını zorlayabilir. Bir manik depresif hastası ile evlenmenin zorlukları arasında duygusal dalgalanmalar, zaman zaman iletişim problemleri ve hastalığın getirdiği ani değişiklikler sayılabilir. Ancak, bu hastalık tedavi edilebilir. İlaç tedavisi, terapi ve destekleyici yaklaşımlar ile hastalar genellikle normal bir yaşam sürebilirler. Bu süreçte sabır, anlayış ve profesyonel destek almak oldukça önemlidir. Sevgilinizle birlikte bu zorlukların üstesinden gelebilirsiniz.

Sevgilerle,

2. Cevap
cevap

Didar

Merhaba. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki normal insanlar bile evlendiğinde evliliğin zor yönlerini yaşıyor. Manik depresif hastasıyla evlenmek tabiki zor olacaktır. Bunu bilerek evlilik yoluna adım atmalısınız. Bir de bu durumun tedavisi var. Sevgilinizi bu konuda ikna edip onun sürekli yanında olduğunuzu hissettirmelisiniz ki bu durumun üstesinden beraber gelebilesiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Asosyal Belirtileri ve Tedavisi

Asosyal Belirtileri ve Tedavisi

Psikolojik Tedavi Yöntemleri

Psikolojik Tedavi Yöntemleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Psikoloji Nedir?

Psikoloji Nedir?

Parafili Nedir Belirtileri Nelerdir?

Parafili Nedir Belirtileri Nelerdir?

Can Sıkıntısı Nedenleri ve Tedavisi

Can Sıkıntısı Nedenleri ve Tedavisi

Bipolar Bozukluk Testi Nasıl Yapılır?

Bipolar Bozukluk Testi Nasıl Yapılır?

Biseksüel Nedir ve Çeşitlikleri Nelerdir?

Biseksüel Nedir ve Çeşitlikleri Nelerdir?

Güncel

Nevrasteni Belirtileri ve Tedavisi

Nevrasteni Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Mutsuzluk Mutsuz Olma Nedenleri

Mutsuzluk Mutsuz Olma Nedenleri

Güncel

Majör Depresif Bozukluk Belirtileri ve Tedavisi

Majör Depresif Bozukluk Belirtileri ve Tedavisi

Aldatılma Korkusunun Nedenleri?

Aldatılma Korkusunun Nedenleri?

Bebeklerde Uykusuzluk Nedenleri?

Bebeklerde Uykusuzluk Nedenleri?

Zeka Geriliği Belirtileri ve Tedavisi

Zeka Geriliği Belirtileri ve Tedavisi

Öfke ve Öfke Kontrolü

Öfke ve Öfke Kontrolü

Panik Bozukluk Nedenleri Nelerdir?

Panik Bozukluk Nedenleri Nelerdir?

Alzheimer Hastalığı Nedenleri ve Tedavisi

Alzheimer Hastalığı Nedenleri ve Tedavisi

Çocuk Psikolojisi Nasıldır?

Çocuk Psikolojisi Nasıldır?

Psikodrama Belirtileri ve Tedavisi

Psikodrama Belirtileri ve Tedavisi

Parafili Nedir?

Parafili Nedir?