Dikkat DağınıklığıDikkat dağınıklığı, merkezi sinir sistemi tarafından koordine edilen dikkat merkezinin yetersiz veya aşırı çalışması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu rahatsızlık, çocuklarda akademik başarısızlığa, yetişkinlerde ise toplumsal soyutlanma, kendini kötü hissetme ve sakarlık gibi şikayetlere yol açabilir. Dikkat dağınıklığı olan bireylerin topluma kazandırılması sürecinde ailelere büyük görevler düşmektedir. Bu durum, genellikle uzun süreli bir tedavi gerektirir ve cezalandırma yerine ödüllendirme yöntemi ile daha olumlu sonuçlar elde edilebilir. Ayrıca dikkat dağınıklığına hiperaktivite de eşlik edebilir. Dikkat Dağınıklığı Nedir?Dikkat dağınıklığı, beynin dikkat merkezinin olaylara aşırı veya yetersiz tepki vermesi, aşırı hareketlilik (hiperaktivite), kontrolsüz tepkiler, ani ve mantıksız tepkiler, kolay karar değiştirme, dikkatsizlik ve unutkanlık gibi belirtilerle kendini gösteren nörolojik bir gelişim bozukluğudur. Bu durum, genellikle çocuklar ve gençlerde beyin kimyasal yapısında görülen biyokimyasal değişimlerden kaynaklanır. Hiperaktivite, dikkat dağınıklığında ortaya çıkan aşırı hareketliliğe verilen isimdir. Çocuklarda Dikkat Dağınıklığı ve Davranış TürleriDikkat dağınıklığı, toplumun yaklaşık %5'inde görülmektedir ve genellikle çocukluk çağında hiperaktivite ile birlikte gelişir. Bu rahatsızlık, 4-5 yaşlarında fark edilir ve ebeveynler tarafından çözüm arayışına başlanır. Genellikle 7-8 yaşlarına kadar fark edilmeyen çocuklarda bu durum sonradan ortaya çıkmaz. Yapılan araştırmalara göre, hiperaktivite erkek çocuklarda daha fazla görülürken, kız çocuklarında konsantrasyon ve dikkat dağınıklığı olarak kendini gösterir.
Erişkinlerde Dikkat DağınıklığıErişkinlerde dikkat dağınıklığı, genellikle yaşam şartlarının getirdiği maddi sorunlar, kariyer hırsı, iş kaybı ve ailevi sorunlar gibi nedenlerle ortaya çıkar. Erişkinlerde uygulanan psikolojik terapiler ve ilaç tedavileri genellikle olumlu sonuçlar vermektedir. Dikkat Dağınıklığının TedavisiDikkat dağınıklığı tedavisinde, hastalığın meydana gelmesine neden olan etkenlerin tespit edilmesi ve ortadan kaldırılması çok önemlidir. Bunun için öncelikle bir psikiyatristten randevu alınmalıdır. Daha sonra bireyin herhangi bir fiziki veya mental sorunu olup olmadığı araştırılmalıdır. Genellikle muayenelerde bu durumun neden kaynaklandığı belirlenemez, ancak bazen hekim tarafından genetik yatkınlık olduğu kanaatine varılabilir.
|
Sınava hazırlanıyorum ve ders çalışırken sürekli olarak dikkatim dağılıyor. Odam da tek olmama rağmen dikkatimi toplayamıyorum. Bu durumun ortaya çıkma sebebi nedir acaba
Cevap yazMerhabalar. Bahsettiğiniz durumlar dikkat ve konsantrasyon eksikliği olarak görülüyor. Bunun için bir psikiyatri uzmanından yardım alabilirsiniz. Ayrıca odanızı dikkat dağıtıcı eşyalardan uzak tutmaya çalışın. Sık sık ara vermek yerine kendinize bir süre belirleyin. Bu süreyi tamamlamaya çalışın. Başarılar.
Öncelikle derslerinizi bir zorunluluk olarak görmemeye çalışın. Sınavlar genellikle baskı unsurudur. İçten içe başarılı olamama korkusu dikkat dağınıklığına neden olur. Sınava hazırlanırken ders çalışmak bu yüzden zor olabilir. İnsanlar da dikkati toplamaya yardım eden en büyük motivasyon merak etmektir. Sınavı bir eğlenceye çevirip oyun haline getirin. Başarılar dilerim.