Nomofobi Belirtileri ve Tedavisi
19 Temmuz 2024

Nomofobi Belirtileri ve Tedavisi

Nomofobi

Gelişen teknolojik gelişmeler her ne kadar insanların günlük yaşamlarını kolaylaştırıyor olsa da olumsuz yanları da bulunmaktadır. Yeni teknolojik gelişmeler, bireylerin hayatlarını etkileyecek yeni fobileri de beraberinde getirmektedir. Nomofobi de teknolojik gelişmeler sonucunda insanlarda ortaya çıkan bir fobi türüdür. Nomofobi kavramına geçmeden önce fobi kavramını açıklamakta fayda var. Fobi, genel olarak kişilerin basit ve sıradan durumlara ve nesnelere duyulan aşırı korku ve aşırı tepki verme olarak tanımlanabilir. Nomofobi ise cep telefonundan mahrum kalmaktan korkma ve cep telefonu olmayınca kişilerin kendilerini eksik ve hasta hissetmeleri sonucunda bu durum karşısında aşırı korku ve aşırı tepki vermeleridir. Nomofobi özellikle son yıllarda cep telefonlarında yaşanan gelişmeler ile artış göstermektedir. Nomofobi özellikle gençler arasında çok sık yaşanmaktadır. "No Mobile Phobia" olarak adlandırılan bu fobi türü, özellikle cep telefonundan uzak kalan ve sinyal gücü zayıfladığında tedirginlik yaşayan kişilerde görülmekte ve günden güne de artış göstermektedir.

Modern yaşamın bir parçası olan ve hayatımızda önemli bir yere sahip olan cihazlar, yani cep telefonlarından hiç ayrılamayan kişiler genellikle yalnız kalmaktan ve iletişim sorunu yaşamaktan korkmaktadır. Sürekli iletişim halinde olmak ve sürekli mesajlaşmak kişiyi rahatlatmakta ve sakinleştirmektedir. Özellikle lise dönemlerinde yaşanan teknolojiye bağımlılık, gençleri asosyal yapmakta ve teknolojiye bağlı kılmaktadır. Teknolojinin gelişmesine paralel olarak hızla ilerleyen nomofobi ile ilgili yapılan araştırmaların sayısı da hızla artmaktadır.

Nomofobi ile ilgili yapılan çalışmalardan biri de İngiltere'de gerçekleştirilmiştir. İngiltere'de yapılan bu çalışmada, 1200 kişi ile yapılan araştırma sonucunda cep telefonu kullanan kişilerin büyük çoğunluğunun nomofobi yaşadığı ortaya çıkmıştır. Yapılan araştırmada sürekli mesaj atanların ve sürekli internete girenlerin büyük çoğunluğunun nomofobi yaşadığı belirlenmiştir. Fobi türleri arasında nomofobi farklılık göstermektedir ve nomofobinin tedavisi diğer fobi türlerine göre daha zordur. Örneğin, kediye karşı fobisi olan bir birey kedilerden uzak durarak bu fobisine karşı önlem alabilir. Fakat bağlantıların kopması, sinyal gücünün zayıflaması sonucu tedirginlik yaşayan kişilerin telefondan uzak durması biraz zor olacaktır. Çünkü günümüzde iletişim hayatımızın her yerindedir. Bu nedenle nomofobi yaşayan kişilerin uzman kişilerden yardım alması gerekmektedir.

Nomofobi'nin yaşanması cinsiyetler arasında farklılık göstermektedir. Nomofobi, kadınlardan ziyade erkekleri daha çok etkilemektedir. Sinyal gücü zayıflayan, kontörü biten, faturasını ödemeyi unutan, telefonunu kaybeden bireylerin yaşadığı bu fobi, bireylerin yaşam kalitesini düşürmekte, hayattan zevk almasını engellemekte ve onların mutsuzluğuna neden olmaktadır. Uyuşturucu bağımlılığı gibi kişileri kendine bağımlı kılan nomofobi, ulaşamama korkusu, internete girememe, sosyal medyadan uzak kalma korkusu yaşayan bireylerin ortak adı ve problemidir. Elde edilen istatistiksel verilere göre cep telefonu kullanan bireylerin %53'ü nomofobi mağdurudur. Nomofobi yaşayan bireylerin birçoğu da nomofobi yaşadıklarının farkında değildir. Eğer sürekli telefonunuzu yanınızda taşıyorsanız ve yanınızda olmasına rağmen sürekli kontrol ediyorsanız, telefonunuzun yanınızda olmadığı zamanlarda aşırı öfkeli, kızgın ya da olumsuz şeyler düşünüyorsanız siz de nomofobi adaylarından sayılabilirsiniz.

Nomofobi Belirtileri Nelerdir?

Kişi gün içerisinde cep telefonu ile aşırı uğraşıyor ise elinden hiç düşürmüyorsa, iletişim kesildiğinde kendini kötü hissediyor ve agresif oluyorsa, telefonunu yanından hiç ayırmıyor ve telefonunu hayatının vazgeçilmezi arasında görüyorsa kişi modern çağın hastalığı olan "nomofobi" ile karşı karşıyadır. Akıllı telefonların ilerlemesi sonucu hızla ilerleyen nomofobinin belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
  • Cep telefonundan uzaklaşmama ve yanından ayırmama
  • Cep telefonu sinyalini kaybettiğinde ya da zayıfladığında fiziksel tepki verme
  • Gün içerisinde cep telefonunu kapatmama
  • Sinyalin zayıfladığında panik atak geçirme ve bu durumun cep telefonunu kaybetme ya da sinyalin zayıflaması ile ilişkili olduğunun farkında olma
  • Sürekli cep telefonunun yanında olup olmadığını kontrol etme

Nomofobinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diğer fobi türlerinde olduğu gibi nomofobi belirtisi görülen kişilerin özellikle bir uzmanın yanına gitmesi ve uzmandan destek alması gerekmektedir. Fobi tedavisinde kullanılan maruz bırakma tedavisi uygulanabilir. Bunun yanı sıra nomofobi yaşayan kişiler kendi kendine yardım yöntemini de deneyebilir. Öncelikle nomofobi hakkında bilgi edinilmeli ve iletişimsizlik korkusunu yenmek için neler yapılması gerektiği araştırılmalıdır. Bilgi topladıktan sonra kişi derin nefes alma, kas gevşetme, kendini rahatlatma ve yoga tekniklerini öğrenebilir ve uygulayabilir. En önemlisi de kişi öncelikle kendini rahat edeceği, huzurlu ve mutlu hissettiği yerleri keşfetmelidir. Yani kendini güvende hissettiği yerleri. Kişi gün içerisinde cep telefonu ya da internet kullanımını yavaş yavaş azaltarak nomofobi ile mücadele edebilir. İlk adım her zaman kişinin kendisidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Akıntan

19 Temmuz 2024 Cuma

Acaba ben de nomofobi mi yaşıyorum? Sürekli telefonumu yanımda taşımak zorunda hissetmem ve sinyal zayıfladığında endişelenmem normal mi? Nomofobi belirtileri yaşıyor olabilir miyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Akıntan,

Bahsettiğiniz belirtiler, nomofobi yani "no mobile phobia" olarak adlandırılan duruma işaret ediyor olabilir. Nomofobi, cep telefonundan uzak kalma korkusu olarak tanımlanır ve günümüzde oldukça yaygındır. Sürekli telefonunuzu yanınızda taşıma ihtiyacı duymanız ve sinyal zayıfladığında endişelenmeniz, bu durumun belirtileri arasında yer alabilir. Ancak kesin bir teşhis koymak için bir uzmana danışmanız faydalı olacaktır. Bu tür duyguların günlük yaşamınızı olumsuz etkilediğini düşünüyorsanız, profesyonel destek almanız yararlı olabilir.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Nevroz Belirtileri ve Tedavisi

Nevroz Belirtileri ve Tedavisi

Güvensizlik Nedenleri?

Güvensizlik Nedenleri?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bunalım Belirtileri ve Tedavisi

Bunalım Belirtileri ve Tedavisi

Atipik Depresyon Belirtileri ve Tedavisi

Atipik Depresyon Belirtileri ve Tedavisi

Heyecan Yenme Yöntemleri

Heyecan Yenme Yöntemleri

Okuma Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Okuma Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Obsesif Kompulsif Bozukluk Belirtileri ve Tedavisi

Obsesif Kompulsif Bozukluk Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Narsisizm Belirtileri ve Tedavisi

Narsisizm Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bahar Yorgunluğu Nedenleri?

Bahar Yorgunluğu Nedenleri?

Güncel

Çocuk Psikolojisi Nasıldır?

Çocuk Psikolojisi Nasıldır?