İrade Türleri ve Özellikleri
12 Temmuz 2024

İrade Türleri ve Özellikleri

İrade

İrade, insanoğluna özgü bir kavram olmakla birlikte, iki ana bölümde incelenir: İnsanların bir şeyi yapıp yapmamaya karar verme gücüne irade denir. Aynı zamanda, istek ve dilekleri, kişilerin niyet, arzu ve amaçlarını kontrol altına alma ve tutabilme gücüne özgür irade veya etkin irade denir. Herhangi bir zorlama ya da zorunluluk olmadan, kendi iradesi ile uygulama gücüne irade denir. Kişinin eylem ya da eylemleri gerçekleştirmek amacı ile sergilemiş olduğu kararlılığa da insanın özgür iradesi denir. İradenin sözlük anlamı istek, arzu ve dilek olmakla birlikte, terim anlamında irade; insanın bir eylemin yapılıp yapılmayacağına ya da yapılacak eylemler arasından birini seçmesine irade denir.

Sözlük Anlamında İrade

Sözlük anlamında irade; dilek, arzu, güç, istek ve şevk anlamlarına gelmektedir. Hayat sahibi bir şeyin yapılmasını kendi isteğiyle seçmesidir.

Felsefede İrade

Felsefede irade, insanın düşüncesini ve eylemini bilinçli bir şekilde bir hedefe ulaşma doğrultusunda kendisini yönlendirme yeteneğidir. Hem duygusal hem de fiziksel bileşenlerden oluşur. Bir grup insanın iradesi ortak bir hedefe yönelirse, bilinçli ve topyekûn eylem yapma olanağı olur. Bu duruma kolektif irade denir. Bir iradenin ortaya çıkışıyla sosyalist toplumda tüm toplumu kapsayan irade ortaya çıkar. Bu irade, toplumsal gelişme yasalarını araştırma ve bilgi edinme, işçi çıkarlarını ve amaçlarını belirler. İrade, küllî ve cüz'î irade olmak üzere iki dalda incelenir.

Küllî İrade Nedir?

Küllî irade, Allah'ın mutlak iradesi olarak adlandırılmaktadır. Allah'ın sübûtî sıfatlarından biri de irade sıfatıdır. Allah, dilediğini, dilediği zaman, dilediği şekilde yapar. O, bir şeyin olmasını istediğinde, kendisine engel olacak hiçbir güç yoktur. Yüce Allah bir şeyin olmasını dilediğinde ona 'ol' der, o da hemen oluverir. Yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'de Allah'ın iradesiyle ilgili olarak şöyle buyrulur; 'Allah dilediğini yaratır' denilmiştir. Hazreti Peygamber de 'Allah'ın dilediği olur, dilemediği olmaz' şeklinde buyurmuştur.

Cüz'î İrade Nedir?

Cüz'î irade ise Allah'ın kullarına vermiş olduğu seçme yeteneği ve özelliğidir. İnsanoğlunu sorumlu kılan da budur. Eğer Allah, insanoğluna irade özgürlüğü vermemiş olsaydı, kullarını yaptıklarından sorumlu kılmazdı. Nitekim irade sahibi olmayan melekler sorumlu değildir.

Temel Ayet

Ey Peygamber! De ki: 'Rabbinizden hak ve hidayet gelmiştir. Öyle ise dileyen iman etsin, dileyen de inkâr etsin.'

İrade Felci Nedir?

İrade felci, genellikle insanın bir eylemi yapmak istemesi fakat yapmaya bir türlü istek ve arzusu olmama durumuna denir. İrade felci ecnebilerde "paralysis of will" sözüyle ifade edilirken, bu durum bizde genellikle "havadandır", "bahar çarptı" veya "üstüme ölü toprağı serpilmiş" gibi deyimlerle dile getirilen bir durumdur. İnsanın bu psikoloji içerisinde yaşadığı evredir. Bu duruma irade felci denilmektedir.

Sonuç

İrade, insanın yaşamında önemli bir yere sahip olup, kişinin eylemlerini ve kararlarını bilinçli bir şekilde yönlendirme yeteneğidir. Bu yetenek, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde önemli sonuçlar doğurabilir. İradeyi doğru ve etkin bir şekilde kullanmak, bireylerin ve toplumların hedeflerine ulaşmasında kritik bir rol oynar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Kemyab

12 Temmuz 2024 Cuma

Ya, bazen bir şeyi yapmaya karar veriyorsun ama bir türlü harekete geçemiyorsun, bu irade felci mi oluyor? Bu durumu yaşayan var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Kemyab, bu durumu yaşayan birçok kişi var, yalnız değilsin. Bu durum irade felci olarak adlandırılabilir, yani bir şeyi yapmaya karar veriyorsun ama harekete geçmek zor geliyor. Bu genellikle hedeflerin büyüklüğünden veya nereden başlayacağını bilmemekten kaynaklanabilir. Ufak adımlarla başlamak ve daha büyük hedefleri parçalara bölmek bazen yardımcı olabilir. Kendine karşı nazik ol ve adım adım ilerlemeyi dene.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Otizm Belirtileri ve Tedavisi

Otizm Belirtileri ve Tedavisi

Hiperaktif Nedir? ve Riskleri

Hiperaktif Nedir? ve Riskleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dürtüsellik Belirtileri ve Tedavisi

Dürtüsellik Belirtileri ve Tedavisi

Mutsuzluk Mutsuz Olma Nedenleri

Mutsuzluk Mutsuz Olma Nedenleri

Depersonalizasyona Neden Olan Etkenler

Depersonalizasyona Neden Olan Etkenler

Antipati Kurma Yöntemleri

Antipati Kurma Yöntemleri

Ket Vurma Nedir?

Ket Vurma Nedir?

Güncel

Halüsinasyon Belirtileri ve Tedavisi

Halüsinasyon Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Stres Atma Yolları Nelerdir?

Stres Atma Yolları Nelerdir?