Depresyon Çeşitleri Nelerdir?
07 Temmuz 2024

Depresyon Çeşitleri Nelerdir?

Depresyon Çeşitleri

Depresyon, çeşitli yaş gruplarında ve toplumun farklı kesimlerinde görülebilen ciddi bir ruhsal sağlık sorunudur. Genellikle tedavi edilmediğinde daha ağır seyreden ve kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde düşüren bir hastalıktır. Depresyon, psikiyatri uzmanları tarafından tedavi edilmektedir ve belirtileri zamanla nüksedebilir. Depresyonun çeşitli türleri bulunmaktadır ve her biri farklı belirtilerle kendini gösterebilir.

Atipik Depresyon

Atipik depresyon, diğer depresyon türlerinden farklı olarak daha dikkat çekmeyebilir. Hastalar gün içinde ruh hali değişiklikleri yaşayabilirler. Bu tür depresyon, saplantılar, takıntılar ve kuruntular ile karakterizedir. Hastalar genellikle su musluklarını veya gazı kontrol etme gibi bilinçli davranışlar sergilerler. Atipik depresyon yaşayan bireylerde aşırı yeme ve kilo alımı, halsizlik, alkol ve diğer kötü alışkanlıklar yaygındır. Aile ve iş yaşamında olumsuzluklar ve cinsel isteksizlik gibi sorunlar da ortaya çıkabilir.

Maskeli Depresyon

Maskeli depresyon, kişinin çeşitli bölgelerinde ağrılar, uyuşmalar ve karıncalanmalar gibi fiziksel belirtilerle kendini gösterir. Bu depresyon türünde karakter değişiklikleri de görülebilir. Hastalar, aşırı iştahsızlık ve kilo kaybı yaşayabilirler. Maskeli depresyon yaşayan bireylerde madde bağımlılığı gibi sorunlar da sıklıkla görülür. Bu tür depresyon, yavaş yavaş gelişir ve kişinin algılarını ele geçirmeye çalışır.

Yaşlılarda Menopoz Sonrası Depresyon

Menopoz sonrası depresyon, genellikle menopoz dönemi sonrasında kendini belli eder. İleri yaşlarda görülen bu depresyon türü, bunaltı, sabah sıkıntısı ve uyku bozuklukları gibi belirtilerle kendini gösterir. Yaşlı bireylerde ani hareketler, tedirginlik, sürekli ellerde hareket ve yerinde duramama gibi belirtiler de görülebilir. Bu depresyon türü, genellikle bedensel uğraşlarla yorgunluk yaşayan yaşlılarda intihara meyilli düşüncelere yol açabilir.

Doğum Sonrası Depresyon

Doğum sonrası depresyon, yeni doğum yapmış annelerde doğumun ilk haftasında kendini göstermeye başlar. Anneler, geçici ağlama, güçsüzlük, sıkıntı, üzüntü, bebeğe karşı ilgisizlik, intihara meyillilik ve bebeğini kaybetme korkusu gibi belirtiler yaşayabilirler. Bu depresyon türü, ciddi olup fark edilmezse ve tedavi edilmezse daha büyük sorunlara yol açabilir. Doğum sonrası depresyon yaşayan annelerin bir an önce tedavi edilmesi oldukça önemlidir.

Organik Nedenlere Bağlı Depresyon

Organik nedenlere bağlı depresyon, fiziksel bozukluklara bağlı olarak ortaya çıkar. Hormonal değişiklikler, kan hastalıkları, kanser ve enfeksiyonlar gibi hastalıklar bu tür depresyona yol açabilir. Hastalar, kendilerini aciz hissederler ve uzun süreli hastalıklar nedeniyle psikolojik olarak olumsuz etkilenirler. Bu tür hastalarda bağımlılık yapan ilaçlar ve kortizonlu ilaçlar depresyonu tetikleyebilir. Yapılacak tedavilerle bu hastaların depresyondan kurtulması sağlanabilir.

Çocuklarda ve Gençlerde Depresyon

Çocuklarda ve gençlerde depresyon, genellikle ergenlik döneminde görülür. Belirtileri belirgin olmayan bu depresyon türü, davranışsal bozukluklar ve tutum değişiklikleri ile kendini gösterir. Bu gençlerde durduk yere ağlama, asi davranışlar ve hırçınlık gibi problemler görülebilir. Çocukların ve gençlerin fark edilmesi oldukça önemlidir, aksi takdirde uyuşturucu kullanımı ve olumsuz yaşam koşulları ile karşılaşabilirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Unutkanlık Duası Okunuşu ve Anlamı

Unutkanlık Duası Okunuşu ve Anlamı

Çocuklarda Kekemelik Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Kekemelik Belirtileri ve Tedavisi

Panik Atak Mide Bulantısı Belirtileri ve Tedavisi

Panik Atak Mide Bulantısı Belirtileri ve Tedavisi

Ajitasyon Belirtileri ve Tedavisi

Ajitasyon Belirtileri ve Tedavisi

Distimik Bozukluk Belirtileri ve Tedavisi

Distimik Bozukluk Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Zeka Geriliği Belirtileri ve Tedavisi

Zeka Geriliği Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Antidepresan Belirtileri ve Tedavisi

Antidepresan Belirtileri ve Tedavisi