Fobiler Belirtileri ve Tedavisi
19 Temmuz 2024

Fobiler Belirtileri ve Tedavisi

Fobiler

Fobiler, genellikle belirli nesnelere, durumlara veya olaylara karşı duyulan irrasyonel ve aşırı korkulardır. Normalde tehlike arz etmeyen şeylerden korkulması durumu olarak tanımlanabilir. Fobiye neden olan nesne veya olay, gerçek bir tehlike oluşturmasa bile, kişi bu korkunun mantıksız olduğunu bilse de, bu korkuyla başa çıkmakta zorlanabilir. Bu nedenle, fobiler kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir.

Fobiler, sadece belirli nesnelere karşı değil, aynı zamanda belirli olaylara veya durumlara karşı da gelişebilir. Örneğin, birçok insan hayvanlara karşı fobiler geliştirir; bu tür korkular genellikle çocukluk döneminde başlar. Çocukluktan gelen korkular arasında gök gürültüsü, fırtına sesi veya doğal afetler yer alabilir. Ailevi faktörler de fobi oluşumunda rol oynayabilir; örneğin, kan görme veya iğne korkusu gibi.

Gençlik döneminde ise fobiler biraz değişebilir. Kapalı alanlarda bulunamama, uçağa binememe, otobüse binememe ve araba kullanamama gibi korkular yaygındır.

Fobi Belirtileri Nelerdir?

  • Korkulan nesne veya durumu gördüğünde hareketlerin veya mimiklerin değişmesi
  • Panik atak belirtilerinin ortaya çıkması
  • Korkulan olay yaşandığında veya korkulan nesne görüldüğünde çarpıntı, yüz kızarması, titreme, nefes darlığı, ağızda kuruluk veya bulanık görme gibi fiziksel belirtilerin yaşanması

Fobiler tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Korkular artık kişinin günlük yaşamını olumsuz etkilemeye başladığında, tedavi için başvuru yapılmalıdır. Ancak, fobiler kişinin hayatında büyük bir yer kaplıyorsa, tedavi olma isteği artar. Örneğin, uçak korkusu olan bir kişi, uçağa binmek zorunda kalmadığı sürece bu korkusunu yenmek istemeyebilir. Ancak iş nedeniyle sürekli uçak kullanmak zorunda kalan biri, uçak korkusu varsa tedavi arayışına girebilir.

Fobiler iki ana kategoriye ayrılır: sosyal fobiler ve agorafobi. Fobilerin çeşitlerine göre farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Sosyal fobilerde ilaç tedavisi genellikle uygun görülmez; bu durumda, korkunun üstüne gitme ve korkunun ana kaynağını bulma gibi yöntemler uygulanır. Agorafobide ise ilaç tedavisi kullanılabilir; bu, hastayı rahatlatmak için uygulanır.

Fobilerin tedavisinde, bilişsel-davranışçı terapi (BDT) gibi yöntemler de yaygın olarak kullanılır. Bu terapi türü, kişinin korkularıyla yüzleşmesine ve bu korkuların irrasyonel olduğu düşüncesini değiştirmesine yardımcı olur. Ayrıca, maruz kalma terapisi de etkili bir tedavi yöntemidir; bu yöntemde, kişi korktuğu durumlara kontrollü bir şekilde maruz bırakılır ve bu şekilde korkusunu yenmesi sağlanır.

Sonuç olarak, fobiler kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Ancak uygun tedavi yöntemleri ile bu korkuların üstesinden gelmek mümkündür. Tedavi süreci, kişinin korkularını anlaması ve bunlarla başa çıkma stratejileri geliştirmesi açısından önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Naciye

06 Mayıs 2024 Pazartesi

İyi günler ben 18 yaşında bir genç kızım. Bazı korkmamam gereken şeylerden çok korkuyorum. Örneğin evde yalnız kalmak veya karanlıkta tek başına kalmak gibi. Böyle durumlarda nefesim kesiliyor. Terliyorum. Ve bu korkuların neden olduğunu bilmiyorum. Arkadaşım bende çeşitli fobilerin olabileceğini söyledi. Bu nedenle sormak istedim. Sizce fobi nedir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Çelgin

Merhaba, fobi korkulmayacak olaylardan korma durumudur. Sürekli korkuya odaklanmanızda sizi sürekli bu durum içine sürükler düşünmemeye çalışın. Buna rağmen bu duruma engel olamıyorsanız mutlaka bir psikolok tedavisi alın derim.

2. Cevap
cevap

Fevziye

Merhaba. Fobi, korkmanız gerektirmeyecek durumlar karşısında sürekli olarak kaygılanmanızdır. Ve ayrıca kişilerde bu kaygının saçma olduğu bilinir ancak engellenemez. Bu tür sorunlara bilinçaltında bulunan problemlerin gerçek hayata yansıması neden olabilir. Bu sebeple pskiyatrik tedavi almanızı da tavsiye ediyorum.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Psikoloji Nedir?

Psikoloji Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Asperger Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Asperger Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Stres Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Stres Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Eleştiri Türleri ve Özellikleri

Eleştiri Türleri ve Özellikleri

Atipik Otizm Belirtileri ve Tedavisi

Atipik Otizm Belirtileri ve Tedavisi

Panik Atak Türleri ve Özellikleri

Panik Atak Türleri ve Özellikleri

Güncel

Zihin Haritası Hangi İşlmeleri Yapar

Zihin Haritası Hangi İşlmeleri Yapar

Güncel

Psikotik Depresyon Belirtileri ve Tedavisi

Psikotik Depresyon Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Empati Kurma Yöntemleri

Empati Kurma Yöntemleri