Takıntı Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
09 Temmuz 2024

Takıntı Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Takıntı hastalığı, anksiyete benzeri bir rahatsızlık olup, insanları tekrarlayan düşünce ve davranış döngüsüne hapseden ciddi bir durumdur. Takıntı hastaları, kontrol edilemeyen, strese yol açan düşünce, korku veya görüntüler nedeniyle huzursuzluk yaşarlar. Bu durum karşısında kişi, bu davranışlarını bastırmaya çalışır. Kişi yaşadığı bu durumların mantıksız olduğunun farkındadır ancak kendilerini frenleyemezler. Hastalıkta zorlantı ve takıntı sürekli devam eder. Bu durum, kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiler. Kişi, çoğu zaman günlük işlerinde aksaklık yaşamamak için aktivitelerine kısıtlama getirir. Örneğin, elini yıkamayı tekrarlamamak için bazı eşyalara dokunmamayı tercih eder. Bazı davranışlar ise alışkanlık haline gelir. Hastalık daha çok 20-40 yaşlarında başlar. Süreç dalgalanmalar şeklinde devam eder. Yaşanan sıkıntılar bazı dönemlerde sıklaşır, bazı dönemlerde ise hafif seyirli olur. Takıntı hastalığının temizlik hastalığından ayırt edilmesi gerekir. İkisi tamamen birbiri ile alakasız hastalıklardır. Temizlik hastalığında, hastalar bazı konularda çok titiz olsa da tekrarlayan davranışları yoktur.

Takıntı Türleri

  • Kirlenme takıntısı: Kişide çevreden kendine pislik bulaşacağı korkusu olur. Bu korkuyu yenebilmek için kişi çok şeye dokunmaktan kaçınır. Saatlerce ellerini yıkar, evi sürekli temizler ve banyo yapar. Bu durumdan dolayı günlük işlerde aksamalar yaşanır ve sosyal etkinliklerden uzaklaşır.
  • Kötü bir olayın olacağı takıntısı: Hasta, sevdiği kişilerin başına kötü şeylerin geleceğine inanır. Bu düşünceye engel olmak ya da bu düşünceden kurtulmak için akıl almaz mantıksız davranışlar sergileyebilir.
  • Kontrol etme takıntısı: Kişi, bazı işlerinin yolunda gitmeyeceğine inanarak defalarca kontrol etme ihtiyacı hisseder.
  • Zarar verme korkusu: Hasta, akli dengesinin yerinde olmadığını düşünür ve bu yüzden yakınlarına zarar vereceğine inanır. Bu düşüncesi ile evde kesici aletleri saklama ihtiyacı hisseder. Davranışlarını belli sayılarda yapmaya başlar. Mesela mutfak tezgâhını siliyorsa 3-5-7-9 şeklinde silmeye devam eder.
  • Simetri takıntısı: Parkeleri, fayansları sayma, yolda çizgilere basmadan yürüme gibi takıntıları olabilir. Evde veya başka ortamlarda eşyaların simetrik durmaması hastayı rahatsız edebilir.

Takıntı Hastalığı Neden Olur?

Takıntı hastalığının bilindik belli bir nedeni yoktur. Farklı faktörlerin birleşmesi ile ortaya çıkan bir hastalık olduğu düşünülmektedir. Hastalığın genetik olarak ortaya çıktığı düşünülse de beynin bazı bölümlerinde fonksiyon bozukluğuna bağlı olarak geliştiği de bilinmektedir. Bu nedenle beyin hastalığı olarak değerlendirilir. Stres, aile içinde yaşanan sıkıntılar takıntı hastalığına yol açmaz. Fakat bu etkenler hastalığı tetikleyebilir.

Takıntı Hastalığı Tanısı Nasıl Yapılır?

Belli şikâyetler doğrultusunda doktora başvurulur. Hasta, psikolog ve psikiyatrist gibi alanlar tarafından değerlendirilerek tanı konulur. Tanıda yaşanan belirtilerin herhangi bir bedensel rahatsızlık ile alâkalı olup olmadığı araştırılmalıdır. Özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan takıntı hastalığı için bu ayrıntı önemlidir. Bazı psikolojik hastalıklar nedeniyle de bazen belli süre takıntı hastalığı yaşanabilir. Bu tür şeylerin de ayırt edilmesi gerekir. Fiziksel muayene, kan tahlilleri ve farklı tahlillerin yapılması ile tanı konulabilir.

Takıntı Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Takıntı hastalığı teşhis edildikten sonra doktor uygun tedaviye gerektiği şekilde başlar. İlaç tedavisi ile bir arada bilişsel davranışçı tedavi uygulanır. Bu tedaviler ile hastada genelde iyileşme sağlanır. Psikiyatrik ve antiobsesif ilaçlar kullanılır. Kullanılan ilaçlar mutlaka doktor önerisi ile kullanılmalıdır. Kullanıldığı anda etkisini beklemek yanlış olur. Etkilerini görmek için bir süre beklenmesi gerekir. İlaç kullanımından sonra yaşanan şikâyetler bir müddet daha devamlılığını korur. Ancak belli bir süre sonra belirtiler hafiflemeye başlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Dalga

15 Mayıs 2024 Çarşamba

Merhabalar. Benim abimde takıntı hastalığı var. Sürekli olarak ellerini yıkıyor. Yani bir türlü temizlendiğine emin olamıyor. Ayrıca sosyal anlamda da birçok sıkıntı yaşıyor. Dışarı çıkmayıp bütün gün evde uyuyor. Psikiyatr obsesif kpmpuşsif hastası dedi. Lustral ilaç verdi. Ancak hala aynı. Bu ilaçlar ne zaman etki eder?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Dalga,

Abinin yaşadığı durum gerçekten zorlayıcı olabilir. Obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) tedavisinde kullanılan ilaçlar genellikle birkaç hafta içerisinde etkisini göstermeye başlar. Ancak, her bireyin tedaviye verdiği yanıt farklı olabilir. Lustral gibi ilaçların etkisini tam olarak göstermesi 6-8 haftayı bulabilir. Bu süre zarfında sabırlı olup, doktorunuzla düzenli iletişimde kalmanız önemli. Eğer belirgin bir iyileşme gözlemlemiyorsanız, doktorunuzla tekrar görüşüp durumu paylaşmanızı öneririm. Ayrıca, ilaç tedavisinin yanı sıra terapi de OKB tedavisinde oldukça etkili olabilir. Umarım abiniz en kısa sürede rahatlar ve daha iyi hisseder.

Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Muaz

İyi günler. Obsesif kompulsif bozukluklar ilaç ve terapi ile daha hızlı bir şekilde tedavi edilmektedir. İlaç kullanımı hastaya hemen etki etmez. İlacın etkilerinin görülmesi için yaklaşık 1-2 ay kullanılması gereklidir. Ayrıca bu dönemde ailenin ve çevrenin desteği de tedavi süresinin kısalmasını sağlar.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Obsesif Ne Demek?

Obsesif Ne Demek?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Panik Atak Mide Bulantısı Belirtileri ve Tedavisi

Panik Atak Mide Bulantısı Belirtileri ve Tedavisi

Psikotik Depresyon Belirtileri ve Tedavisi

Psikotik Depresyon Belirtileri ve Tedavisi

Hipopituitarizm Belirtileri ve Tedavisi

Hipopituitarizm Belirtileri ve Tedavisi

Algı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Algı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Bunama Belirtileri ve Tedavisi

Bunama Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Güvensizlik Nedenleri?

Güvensizlik Nedenleri?

Güncel

Unutkanlık Belirtileri ve Tedavisi

Unutkanlık Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Psikoz Nedir Özellikleri Nelerdir?

Psikoz Nedir Özellikleri Nelerdir?

Parafili Nedir?

Parafili Nedir?

Şüphe Belirtileri ve Tedavisi

Şüphe Belirtileri ve Tedavisi

Depresyon Çeşitleri Nelerdir?

Depresyon Çeşitleri Nelerdir?

Hipnoz Nedir? Hipnoz Teknikleri

Hipnoz Nedir? Hipnoz Teknikleri

Beck Depresyon Ölçeği Belirtileri ve Tedavisi

Beck Depresyon Ölçeği Belirtileri ve Tedavisi

Nevrotik Türleri ve Özellikleri

Nevrotik Türleri ve Özellikleri

Dikkat Dağınıklığı Nedenleri ve Engelleme Yöntemleri

Dikkat Dağınıklığı Nedenleri ve Engelleme Yöntemleri

Aldatma Bahaneleri

Aldatma Bahaneleri

Anksiyete Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Anksiyete Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi