Ağır Depresyon Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Ağır Depresyon Belirtileri ve Tedavisi

Ağır Depresyon:

Depresyon, günümüz yaşam koşullarının neden olduğu ciddi bir ruhsal bozukluktur. Ağır depresyon teşhisi konulabilmesi için kişinin yaşam tarzındaki değişiklikler yakından takip edilir ve hastalığın seyri gözlemlenir. Ağır depresyondaki birey, genellikle psikiyatriye gitmeyi reddeder ve "Ben hasta değilim, deli miyim?" gibi ifadeler kullanabilir.

Ağır Depresyon Belirtileri:

Ağır depresyonda ilk belirtiler genellikle uyku düzensizlikleriyle başlar. Kişi aşırı uyuyabilir, uyuyamama sorunu yaşayabilir veya geceleri sık sık uyanabilir.
  • Kilo sorunları sık görülür. Aşırı yeme isteğiyle fazla yemek yeme veya iştahsızlık nedeniyle yemek yememe gibi durumlar olabilir.
  • Cinsel isteksizlik yaygındır. Kişi yatakta yatmak istemez, eşine karşı kin besleyebilir ve geçmişte yaşanan olaylar için eşini suçlayarak cinsellikten uzak durabilir.
  • Ağır depresyon geçiren kişi, kendini işe yaramaz ve değersiz hisseder. Mutsuzluk, huzursuzluk ve suçluluk duyguları yaygındır. Gelecek hakkında olumsuz düşünceler besler ve yaşamdan zevk almaz. Umutsuzluk o kadar yoğundur ki yaşamak istemez, her şeyden kendini suçlu tutar ve intihara eğilim gösterir.
  • Karanlık bir ortamda, perdeleri kapalı tutarak odasında kalmak isteyebilir. Etrafında insan görmek istemez, kendini sessizliğe gömer ve kalabalıktan kaçar. Nedensiz yere sık sık ağlama veya gülme nöbetleri geçirebilir.
  • Geçmişte yaşadığı olayları sürekli beyninde kurar ve kendini suçlar. "Geçmişi beynimden silemiyorum, yaşananlar sürekli aklımda dönüp duruyor, kendimi bu düşüncelere karşı frenleyemiyorum" gibi ifadeler kullanabilir.
  • Hasta sürekli aynı işi yapmak isteyebilir. Örneğin, sürekli ev temizliği yapma veya el işi yapma gibi takıntılar geliştirebilir. Karar verme yeteneğini kaybeder ve yaptığı işe konsantre olamaz. Bir kitabı okuduğunda, kitabın sonuna geldiğinde hiçbir şey anlamadığını fark edebilir.
  • Duygusal olarak hiçbir şey hissedemediğini belirtir ve ailesine, çocuklarına karşı sevgisinin bittiğini söyleyebilir. "Devamlı yorgunum, bitkinim, her şey üzerime geliyor, benim sevgim ve duygularım ölmüş gibi" ifadeleri kullanabilir. Sabah olmasını istemez, yataktan çıkmak istemez ve ışık görmek istemez. "Ölmek tek kurtuluşum" gibi ifadeler kullanabilir.
  • Hasta sürekli intihar düşünceleri yaşayabilir ve intihara teşebbüs edebilir. Bazı hastalar, intihara teşebbüs sırasında çocuklarını düşündükleri veya Allah'tan korktukları için vazgeçtiklerini söyleyebilirler. Evden kaçmak ve yalnızlığı tercih etmek de yaygındır. Genellikle dağları, yeşil alanları ve yalnızlığı severler.

Tedavi ve Sonuç:

Bu durumlarda olan hasta mutlaka tedavi için bir uzmana götürülmelidir. Hastaya uygun tedaviler uygulanır ve ilaçlarla iyileşme süreci hızlandırılır. Tedavi, uzman tarafından belirlenen süre boyunca devam ettirilmelidir. Yarım kalan tedavi sonucunda hastalığın tekrarlama olasılığı yüksektir.

Ağır depresyon yaşayan bireylerin, sevdiklerinin desteği ve profesyonel yardım ile bu zorlu süreci atlatmaları mümkündür. Tedavi sürecine sadık kalmak ve gerekli önlemleri almak, hastalığın kontrol altına alınması ve yaşam kalitesinin artırılması açısından büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ulugül

17 Mayıs 2024 Cuma

İyi günler benim sorunum genç bir kızım var. Bundan bir kaç ay önce ağır bir şekilde depresyon geçirdi. Kendine büyük bir zarar verdi ve bir hafta reanimasyon da kaldı. Reanimasyon da kaldığı dönem içinde ayaklarında sinir hasarları oluşmuş. Şimdi ise fizik tedavisi görüyor. Bizim şimdi ona nasıl davranmamız gerekiyor. Saygılar

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ulugül,

Öncelikle zor bir süreçten geçtiğinizi anlıyorum ve kızınız için en iyisini dilediğimi belirtmek isterim. Kızınıza destek olmak için birkaç öneride bulunabilirim. Öncelikle, ona anlayışla yaklaşmak ve duygularını ifade etmesine izin vermek önemlidir. Dinlemeye açık olun ve yargılamadan, sabırla yanında olduğunuzu hissettirin. Fizik tedavi sürecinde, moralini yüksek tutması için onu motive edici sözler söylemek ve küçük başarılarını kutlamak faydalı olabilir. Profesyonel destek alarak, hem kızınızın hem de ailenizin bu süreci daha sağlıklı bir şekilde atlatmasına yardımcı olabilirsiniz.

Saygılar.

2. Cevap
cevap

Talu

İyi günler dilerim kızınızı suçlayıca sözlerden sakınmalısınız onu iyi dinleyip anlamanız gerekir kızınızın bunu neden yaptığını anlatmasını isteyin uygun bir dille onu kırmadan yargılamadan ve mutlaka psikolog yardımı almalısınız.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İrade Türleri ve Özellikleri

İrade Türleri ve Özellikleri

Dissosiyatif Belirtileri ve Tedavisi

Dissosiyatif Belirtileri ve Tedavisi

Psikoz Nedir Özellikleri Nelerdir?

Psikoz Nedir Özellikleri Nelerdir?

Panik Atakta Görülen Belirtiler Nelerdir?

Panik Atakta Görülen Belirtiler Nelerdir?

Adli Psikoloji Uygulama Alanı

Adli Psikoloji Uygulama Alanı

Güncel

Transseksüel Belirtileri ve Tedavisi

Transseksüel Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Hipomani Belirtileri ve Tedavisi

Hipomani Belirtileri ve Tedavisi

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedir?

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedir?

Depresyon Tedavi Yöntemleri

Depresyon Tedavi Yöntemleri

Şüphe Belirtileri ve Tedavisi

Şüphe Belirtileri ve Tedavisi