Fonolojik Bozukluk Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Fonolojik Bozukluk Belirtileri ve Tedavisi

Fonolojik Bozukluk

Fonoloji, bir dildeki konuşma seslerini ve bu seslerin birleştirilmesine ilişkin kuralları inceleyen bilim dalıdır. Bir dildeki en küçük ses birimlerine fonem adı verilir. Fonolojik gelişim, gelişmiş konuşma özelliklerinin edinilmesini ifade eder. Bu özelliklerin edinilmesinde yaşanan sorunlar veya yanlış seslerin üretilmesi, fonolojik bozukluk olarak adlandırılır.

Fonolojik Bozukluğun Tanımı

Fonolojik bozukluk, konuşma seslerinin doğru bir şekilde üretilememesi veya konuşma seslerinin yanlış bir şekilde birleştirilmesi durumudur. Bu bozukluk özellikle çocuk yaşlarda görülür ve artikülasyon bozukluğu ile karıştırılabilir. Artikülasyon bozukluğu, genellikle çocukların belirli sesleri üretmekte zorlanması veya sesleri yanlış üretmesidir. Fonolojik bozukluk ise bilinçle gelişir ve ömür boyu sürebilir.

Fonolojik Bozuklukların Sebepleri

Fonolojik bozukluğun birçok nedeni vardır. Bunlar:

  • Konuşmayı sağlayan kemik ve kas yapısında meydana gelen değişiklikler
  • Damak yarıkları
  • Diş problemleri
  • Beyinde veya sinirde meydana gelen hasarlar
  • İşitme kaybı
  • Parkinson hastalığı
  • Otizm ve Down sendromu
  • ALS gibi nörolojik bozukluklar
  • Reflü, polipler, nodüller ve ses tellerindeki rahatsızlıklar

Fonolojik Bozukluğun Belirtileri

Fonolojik bozukluğu olan çocuklar genellikle sık yanlış telaffuzlar, ses değişimi ve bebek konuşması izlenimi veren konuşma seslerinin ihmali gibi belirtiler gösterirler. Örneğin, "kitap" sözcüğü yerine "kipat", "kamyon" sözcüğü yerine "kaymon" diyebilirler. Fonolojik bozukluk problemi olan çocukların konuşmasındaki hatalar tutarsızlık gösterebilir. Bir sözcükte bir sesi üretebilirken başka bir sözcükte aynı sesi üretemeyebilirler. Bu nedenle bu çocukların anlaşılması oldukça güçtür.

Fonolojik Bozukluk Nasıl Saptanır?

Genellikle konuşma bozuklukları olan hastaların çıkardığı yanlış sesler, konuşma terapisti tarafından kontrol edilir. Bunun yanında aile ve çevre ile iletişime geçilerek konuşma bozukluğunun nörolojik veya başka bir nedenden ortaya çıkıp çıkmadığı saptanır.

Fonolojik Bozukluğun Tedavisi

Fonolojik bozukluğu olan çocukların tedavisi, konuşma terapisti tarafından yapılan testler ve değerlendirmeler sonucu çocuğun söyleyemediği sesler tespit edilerek bu sorunun giderilmesine yönelik uygun bir terapi programı ile gerçekleştirilir. Gerekli görüldüğü takdirde konuşma terapisti, KBB uzmanına veya nöroloji uzmanına da tedavi için başvurulabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Bilge Hatun

05 Nisan 2024 Cuma

ben size fonolojik bozukluğu tetikleten unsurun neler olduğunu öğrenmek istiyorum? Vereceğiniz cevap için şimdiden çok teşekkür ederim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Fonolojik bozuklukların nedenleri çok çeşitli olabilir. Bunlar arasında genetik faktörler, beyin yapısındaki veya işlevindeki anormallikler, işitme kaybı, dil ve konuşma gelişiminde gecikmeler, çevresel faktörler ve psikososyal etkiler gibi unsurlar bulunabilir. Ayrıca, çocukluk döneminde yeterli dil ve konuşma güdürücülerinin eksik olması da fonolojik bozuklukları tetikleyebilir. Uzman bir dil ve konuşma terapistine başvurarak daha spesifik bilgi ve destek alabilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

A Tipi Otizm Belirtileri ve Tedavisi

A Tipi Otizm Belirtileri ve Tedavisi

Öfke ve Öfke Kontrolü

Öfke ve Öfke Kontrolü

Atipik Depresyon Belirtileri ve Tedavisi

Atipik Depresyon Belirtileri ve Tedavisi

Kaygı Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Kaygı Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Histrionik Kişilik Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Histrionik Kişilik Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ayak Fetişizm Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Fetişizm Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Obsesyon Belirtileri ve Tedavisi

Obsesyon Belirtileri ve Tedavisi